Premier: Očitke zavračam, o janšistih v policiji je prva govorila Tatjana Bobnar

Slovenija 16. Okt 202407:23 > 08:56 15 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je v prvem odzivu na ovadbo, ki jo je proti njemu na specializirano državno tožilstvo vložila policija, dejal, da vse očitke nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar zavrača in da gre za politični boj užaljene političarke. Premier je po informacijah N1 ovaden zaradi korupcijskega kaznivega dejanja zaradi domnevnega političnega vplivanja na delo policije, kar mu je poleg Bobnar očital tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Tatjana Bobnar pa ga je v prepričanju, da obstaja sum kaznivega dejanja, tudi naznanila tožilstvu in KPK. Po dveh letih preiskave v sektorju za kriminaliteto javnega sektorja na Policijski upravi Ljubljana, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, je policija predsednika vlade zdaj ovadila. Celotno izjavo predsednika vlade si lahko tudi ogledate, in sicer v videu na vrhu članka.

Policija je na specializirano državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper premierja Roberta Goloba.

Prvi odziv na vloženo ovadbo je premier, za katerim je stala poslanska skupina Svoboda, začel z besedami: “V teh dneh minevajo tri leta od zaplinjanja Ljubljane in najhujšega teptanja človekovih pravic v zgodovini samostojne Slovenije. Pri tem je najbolj bizarno, da edini politik v vsem tem času, ki je bil ovaden, ker naj bi se vtikal in vmešaval v policijo, sem jaz. V resnici ne gre za nobeno vmešavanje v delo policije, ampak za politični boj Tatjane Bobnar vse od njenega odstopa pred dvema letoma,” je povedal. 

Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F. A. BOBO)

“Verjamem v pravno državo, zato bom na vse očitke odgovoril in jih zavrgel po pravni poti. Enako kot v primeru obtožb na račun vmešavanja v aretacijo ruskih vohunov, kjer so se te izkazale kot izmišljotine in laž, verjamem, da bom lahko vse očitke zavrgel tudi v ostalih primerih,” je dodal.

“Da sem vplival na datum aretacije ruskih vohunov, se je že izkazalo za laž”

V odgovorih na novinarska vprašanja je odvrnil, da vse očitke zavrača, saj da je šlo za pogovor dveh politikov. “Ti pogovori so se v preteklosti že zlorabili. Ravno v primeru ruskih vohunov, kjer nisem smel odgovarjati neposredno zaradi interesa postopkov, se je kasneje pokazalo, da so bili v celoti laž. Tudi v tem primeru gre za besede dveh politikov in meni se zdi res bizarno, da je za to vložena ovadba policije.”

Na vprašanje, ali še vedno stoji za svojimi preteklimi navedbami, da gre pri obtožbah Bobnar za halucinacije, in kdaj namerava na obtožbe odgovarjati pred parlamentarno preiskovalno komisijo, pa je dejal: “Pričal bom takrat, ko bom dobil vabilo. Ni na meni, da sprožam vabila. Vabila še nisem dobil, danes se odzivam na proces, ki ga pelje policija. O tem sem govoril že takrat, da gre za čisto izmišljotino, ko je šlo za primer ruskih vohunov. Danes so vsi dokazi na mizi, da so dejansko vse obtožbe, ki sta jih takrat navedla Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar, laž. To niso moje besede, to so dokazi in pričanja – ne samo slovenskih obveščevalcev, ampak tudi tujih obveščevalnih služb, ki so sodelovale pri tej izmenjavi. Takrat se nisem smel odzivati, čeprav je bilo to medijsko razvpito, ker bi s tem ogrozil postopek izmenjave. Upam, da to razumete.”

Tatjana Bobnar
Foto: Borut Živulović/Bobo

“Tatjana Bobnar je prva govorila o janšistih v policiji. To je politični boj užaljene političarke”

“To sploh ne drži. Iz pričanja izhaja nekaj popolnoma drugega. Rad pa bi povedal eno stvar, ki je malo manj znana. Tatjana Bobnar je bila tista, ki je še pred volitvami, v času, ko je bila zaposlena na policiji, iskala kontakt z mano, dvakrat je bila pri meni na lastno pobudo. Ona je bila tista, ki je meni govorila o seznamu janšistov, s katerimi bo očistila policijo, če bo le dobila priložnost, da bo postala notranja ministrica,” odgovarja na njeno pričanje, da naj bi Bobnar naročil, naj ‘naredi nekaj s tistim direktorjem policijske uprave’.

“Ona je bila tista, ki je iskala kontakt. Ona je bila tista, ki je uporabljala izraz janšisti. In ona je dobila ta mandat z moje strani. Kako se je končalo … danes je to politični boj užaljene političarke.”

“Povedal sem, da se bom po pravni poti, ker verjamem v pravno državo, držal vseh postopkov. Na nobenega drugega politika se pri tem ne bom izgovarjal. Ponavljam, doslej so se vsi njeni očitki, za katere sem imel možnost, da so priče tudi pričale, izkazali za laž,” je končal izjavo in zapustil prostor. Sledil je sestanek poslanske skupine Gibanja Svoboda.

Izjava Roberta Goloba Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)
Izjava Roberta Goloba Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)
Izjava Roberta Goloba Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)
Izjava Roberta Goloba Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)
Izjava Roberta Goloba Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)

Premier ovaden zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja

Kot smo poročali včeraj, je policija ovadbo zoper premierja podala zaradi očitkov o njegovem vplivanju na delo policije, kar sta mu očitala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Policija je vse od odstopa Bobnar preverjala njene navedbe o Golobovem vmešavanju v delo policije, zdaj je specializiranemu tožilstvu podala ovadbo.

Po informacijah N1 je policija premierja ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja. Da je premier ovaden, je za N1 potrdil njegov odvetnik Stojan Zdolšek, ki je prepričan, da v premierjevih izjavah ni znakov kaznivih dejanj.

Po informacijah 24ur.com naj bi vložitev kazenske ovadbe zoper premierja od policije zahtevala višja državna tožilka Blanka Žgajnar, ki usmerja preiskavo. Specializirano državno tožilstvo lahko ovadbo zoper predsednika vlade zavrže ali pa zahteva uvedbo sodne preiskave.

Kaj je premierju očitala Tatjana Bobnar?

Nekdanja ministrica Tatjana Bobnar je pred pristojno parlamentarno preiskovalno komisijo pričala, da je Golob od nje zahteval ravnanja, ki so bila po njenem prepričanju nedopustna in nesprejemljiva zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. “Še celo več, zato da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal s stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati,” je rekla. Pri tem naj bi šlo za vprašanje “čiščenja” policije po kadrovskih spremembah v času prejšnje vlade Janeza Janše. Ti pritiski so pozneje vodili tudi do njenega odstopa z mesta ministrice.

Po pričanju Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava pred parlamentarno preiskovalno komisijo je premier Golob v prvem odzivu dejal: “Bila je ena sama resnica in ogromno natolcevanja. Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov,” je povedal Golob in poudaril, da je bila to edina resnica, ki jo je pred preiskovalno komisijo izpovedala bivša notranja ministrica.

Kaj vse je še premierju očitala Tatjana Bobnar in kako poteka preiskava njenih navedb, ki sta jih resno vzeli tudi Komisija za preprečevanje korupcije in parlamentarna preiskovalna komisija, si lahko preberete v prispevku Informacije N1: premier ovaden zaradi suma korupcijskega kaznivega dejanja. Na N1 smo po razkritju, da je predsednik vlade ovaden, pridobili tudi prvi odziv nekdanjega namestnika šefa policije Lindava in pooblaščenca bivše notranje ministrice. 

“To pomeni, da so moje izjave in izjave Tatjane Bobnar podprte z dokazi. Tukaj govorimo o predkazenskem postopku, kjer so strokovno usposobljeni organi izvedli vse ukrepe in z dokazi podprli izjave, ki kažejo na to, da je očitno šlo nekaj narobe pri ravnanju predsednika vlade. Utemeljen sum pomeni več kot 50-odstotno verjetnost, da stvar stoji,” je za N1 med drugim poudaril Lindav. “Pristojno državno tožilstvo je zadevo (ovadbo Tatjane Bobnar; op.a.) posredovalo policiji. Ta je po navodilih in usmeritvah državnega tožilstva očitno zbrala zadostno število dokazov in izjav vseh vpletenih – pri čemer je nedvomno tudi osumljeni imel možnost podati svojo izjavo in svoje videnje dogodkov – ter zaključila, da je sum utemeljen in podala kazensko ovadbo na državno tožilstvo,” pa je za N1 med drugim pojasnil pooblaščenec Tatjane Bobnar Luka Švab.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje