Najožje okrepitve premierja Goloba potrjene. Kdo sta novi državni sekretarki?

Slovenija 28. Jun 202413:08 > 17:37 25 komentarjev
Premier Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kot smo napovedali, je vlada na današnji dopisni seji za novi državni sekretarki v premierjevem kabinetu imenovala strokovnjakinjo za komuniciranje Petro Aršič in mikrobiologinjo Metko Paragi. Melita Župevc kljub prihajajoči selitvi na veleposlaniško mesto na Dunaju zaenkrat očitno še ostaja državna sekretarka.

Kot smo napovedali, je predsednik vlade Robert Golob svojo ekipo najožjih sodelavcev okrepil z dvema državnima sekretarkama. Vlada je na ta položaj danes imenovala dve članici Golobovega kabineta, in sicer predstavnico za stike z javnostmi Petro Aršič in mikrobiologinjo Metko Paragi.

Petra Aršič je Golobovo ekipo za stike z javnostmi okrepila septembra 2023 oziroma nekaj dni pred tem, ko je v javnost prišel videoposnetek telefonskega pogovora med premierjem in kuharsko chefinjo Ano Roš. Golobova čestitka kuharski mojstrici, s katero je še nedolgo nazaj sodelovala tudi Aršič, je naletela na veliko kritik.

Aršič, ki je pred leti za odnose z javnostmi skrbela tudi v uradu nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja, je tedaj zanikala, da bi bila Golobova neposrečena čestitka priznani kuharski chefinji njena ideja.

Melita Župevc v kratkem za veleposlanico na Dunaj

V kabinetu predsednika vlade je za stike z javnostmi zadolžena tudi državna sekretarka za strateško komuniciranje Melita Župevc.

Slednja se sicer kot nekarierna diplomatka iz kvote Gibanja Svoboda že v kratkem seli na veleposlaniško mesto na stalnem predstavništvu Slovenije pri OZN, Ovseju in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Melita Župevc
Melita Župevc (Foto: Bor Slana/BOBO)

Do kdaj bo Župevc še na položaju državne sekretarke, za zdaj še ni jasno, je pa vlada po napovedih danes očitno še ne bo razrešila s te funkcije.

Službo pri Golobu dobila po tem, ko so jo odpustili

Paragi je širši javnosti postala znana, ko je v času prejšnje vlade Janeza Janše opozarjala, da hitri testi podjetja Majbert Pharm niso ustrezni za množično testiranje na covid-19. V premierjevem kabinetu je zaposlena od aprila 2023. Pred tem je bila 30 let zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), a so jo tam aprila 2021 odpustili.

Metka Paragi
Metka Paragi. Foto: (Žiga Živulovič/BOBO)

Medtem ko je Paragi trdila, da je bila nezakonito odpuščena zaradi svojih opozarjanj na neustreznost testov Majbert Pharm, so na NLZOH poudarjali, da so ji izredno odpoved delovnega razmerja izrekli zaradi kršitev delovnopravne zakonodaje.

Prvostopenjsko delovno sodišče v Ljubljani je avgusta 2022 najprej odločilo, da je bila izredna odpoved Paragi nezakonita, a je višje sodišče februarja 2023 sodbo spremenilo in pritrdilo NLZOH, da je bila odpoved delovnega razmerja mikrobiologinji utemeljena. Po sodbi višjega sodišča je Paragi huje kršila pogodbene in druge obveznosti s tem, ko je neresnično poročala o obsegu dela, ki ga je opravila v visoko tveganih razmerah. Omenjeni sodni postopek še ni zaključen.

Spomnimo, da so se dobavitelji hitrih testov za covid-19 znašli tudi pod drobnogledom kriminalistov. NPU je decembra lani na Evropsko javno tožilstvo podal ovadbo za dve kaznivi dejanji, povezani z dobavo hitrih antigenskih testov za diagnostiko covida-19. Med šestimi osumljenci naj bi bila tudi direktor Majbert Pharma Klemen Nicoletti in nekdanja direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje