Višje sodišče: Metka Paragi je bila odpuščena zakonito

Slovenija 21. Mar 202311:50 6 komentarjev
Metka Paragi
Žiga Živulovič, Bobo

Višje sodišče je odločilo, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi mikrobiologinji dr. Metki Paragi zakonita. S tem je povsem spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča. Paragi je bila 30 let zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, širši javnosti pa je postala znana, ko je v času vlade Janeza Janše opozorila, da hitri testi podjetja Majbert Pharm niso ustrezni za množično testiranje.

Mikrobiologinja dr. Metka Paragi je bila 30 let zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), aprila 2021 pa so jo odpustili. Primer je odmeval v javnosti, saj je bila dr. Paragi tista strokovnjakinja, ki je javno opozorila na to, da hitri testi na koronavirus, ki jih je država v času vlade Janeza Janše kupila od podjetja Majbert Pharm, niso ustrezni za množično testiranje.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je avgusta lani odločilo, da je bila izredna odpoved nezakonita. Po pritožbi delodajalca, torej NLZOH, pa je zdaj višje sodišče odločilo, da je bila Paragi odpuščena zakonito, je prvi poročal časopis Delo. S tem je povsem spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

NLZOH je mikrobiologinji Metki Paragi očital hujše kršitve pogodbenih ali drugih obveznosti delovnega razmerja, ki so deloma temeljile na ugotovitvah detektivskega nadzora. Med drugim so ji očitali kršitev pravil evidentiranja delovnega časa in neresnično prikazovanje dela v nevarnih pogojih ves čas evidentirane prisotnosti na delovnem mestu.

Na NLZOH so trdili, da razlogi za odpoved niso povezani z opozorili Paragi, da testov podjetja Majbert Pharm v verifikacijskem procesu ne bi smeli potrditi.

Na prvi stopnji je sodišče razsodilo, da so vsi očitki neutemeljeni, nacionalnemu laboratoriju pa naložilo plačilo reparacije in premije za dodatno pokojninsko zavarovanje, pa tudi razlike v plači v času prepovedi opravljanja dela. NLZOH se je na odločitev pritožil in višje sodišče mu je pritrdilo.

Kot poroča Delo, je višje sodišče o očitani kršitvi v zvezi z izplačilom dodatka za delo v rizičnih razmerah ugotovilo, da je Paragi z neresničnim poročanjem o obsegu tako opravljenega dela huje kršila dolžnosti vestnega opravljanja dela, upoštevanja delodajalčevih navodil ter prepoved škodljivega ravnanja.

Z NLZOH so nam na vprašanje, kaj odločitev višjega sodišča pomeni za institucijo, odgovorili, da je to “potrditev pravilnosti odločitve o izredni odpovedi in potrditev delovanja notranjih kontrolnih mehanizmov v zvezi z izplačevanjem t. i. covid dodatkov”. V odgovoru na vprašanje, kakšne stroške je imel NLZOH s postopkom, so povedali, da jih je celotni postopek izčrpaval, “ne samo s stališča stroškov temveč tudi glede na posledice, saj je zadeva pronicala na vsa področja našega delovanja”. Skupne vsote stroškov niso podali, so pa poudarili, da zakon o delovnih in socialnih sodiščih določa, da v individualnih delovnih sporih o prenehanju delovnega razmerja delodajalec krije svoje stroške postopka ne glede na izid postopka.

Hitri testi
Žiga Živulović jr./BOBO

“Ta sodba bi morala zaskrbeti vsakega državljana”

Metka Paragi je v odzivu, ki ga je objavila na Facebooku, zapisala, da bi morala sodba po njenem osebnem prepričanju zaskrbeti vsakega državljana. “Vsi, ki me poznate, veste, da to ni končna postaja, je nova pot,” je še zapisala in poudarila, da je bila na NLZOH zaposlena 30 let ter da je v tem času nacionalnemu laboratoriju “prinesla veliko mednarodnega in domačega ugleda, kot vsi veste in kot ve vsa strokovna srenja, ki se enako zgraža nad potezo takratne direktorice”.

Ponovila je, da rezultati verifikacije testov Majbert Pharma, ki jih je objavil NLZOH, “evidentno niso bili skladni s smernicami nacionalne strokovne skupine za hitre teste, niti s smernicami Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), niti Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), niti z razpisno dokumentacijo.” Poudarila je, da bi moral NLZOH takrat teste zavrniti ter to jasno in odločno predlagati ministrstvu za zdravje in vladi, s čimer bi NLZOH opravljal “svoje poslanstvo v korist državljanov in ne le v korist vladajoče politike”. Vse to je pojasnila tudi v svojem pričanju na preiskovalni komisiji državnega zbora, ki je preiskovala z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe.

Metka Paragi je sodelovala tudi na razpravi o zdravstvenem sistemu, ki so jo tik pred volitvami pripravili v Gibanju Svoboda, ki je pozneje prevzelo vodenje vlade.

Luka Lah Alan Amadej Eferl
Majbert Pharm, Instagram

Novo vodstvo NLZOH

V času, ko je bila Paragi odpuščena, je NLZOH vodila direktorica Tjaša Žohar Čretnik. Večkrat, tudi pred zgoraj omenjeno preiskovalno komisijo, je javno zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija testov Majbert Pharma opravljena nestrokovno.

Žohar Čretnik se je mandat na čelu NLZOH iztekel 24. julija lani, razpis za novega direktorja pa je 11. aprila objavila še vlada Janeza Janše. Na razpisu je bila Žohar Čretnik edina kandidatka, a so zaradi neodločenega glasovanja svetnikov 11. maja (torej po volitvah, ki so bile 24. aprila) razpis ponovili. Nov razpis so objavili 20. maja, prišla je le ena prijava. V vmesnem času je vlada Roberta Goloba v svetu zamenjala predstavnike. Svetniki so nato razpis razveljavili ter za vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda imenovali Emila Žerjala, za vršilko dolžnosti strokovne direktorice pa Vesno Viher Hrženjak.

Kmalu naj bi bil objavljen razpis za direktorja s polnim mandatom. “Sodbo višjega sodišča sem dobila ravno ob pravem času, ko se počasi pripravlja nov razpis za direktorja NLZOH, saj je nočna mora sedanjega in bivšega vodstva (ter še koga), da bi se jaz prijavila kot kandidatka za direktorico, sami ugibajte, zakaj,” je še zapisala Paragi in dodala, “obljubljam vam, da sem še bolj kot kadarkoli do sedaj, na vaši strani in vam želim, da dobite vodstvo, kjer vas ne bodo obvladovali z detektivi in sledilnimi napravami ter bodo pred tem imeli mesto etični človeški odnosi in dovoljenja za konstruktivni pogovor navkljub drugačnemu mnenju.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje