Hitri testi: poleg Nicolettija naj bi ovadili tudi nekdanjo direktorico NLZOH

Slovenija 20. Dec 202308:28 > 19:03 15 komentarjev
Covid-19: testiranje na okužbo
Foto: Profimedia

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je na Evropsko javno tožilstvo podal kazensko ovadbo za dve kaznivi dejanji v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov za diagnostiko covid-19. Ovadba se po poročanju Večera nanaša na sporni posel podjetja Majbert Pharm, med ovadenimi naj bi bila takratni direktor podjetja Klemen Nicoletti, pa tudi nekdanja direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so sredi decembra 2023 na Evropsko javno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov za diagnostiko covid-19 (HAT), so sporočili z generalne policijske uprave.

Kazensko ovadbo so podali za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev. Ovadba se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov.

Z omenjenima kaznivima dejanjema je nastala protipravna premoženjska škoda za slovenski proračun v višini 1,1 milijona evrov, so še dodali na generalni policijski upravi.

Po poročanju časnika Večer naj bi se ovadba nanašala na uvoz hitrih antigenskih testov za koronavirus prek podjetja Majbert Pharm. Med ovadenimi naj bi bili takratni direktor podjetja Majbert Pharm, ki je državi prodalo teste, Klemen Nicoletti, nekdanja direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki naj bi kljub nasprotnim dokazom in opozorilom stroke o neprimernosti in lažnih rezultatih hitrih testov vztrajala, da so ustrezni, dolgoletni visoki uradnik ministrstva za zdravje Tadej Štular ter drugi člani komisije, ki so odobrili nabavo hitrih testov – Doroteja Gosarič Novak, Andreja Jerina in Andraž Dejak.

Žohar Čretnik je za STA povedala, da z novimi informacijami o zadevi v zadnjem času ni bila seznanjena. Je pa že aprila prejela obvestilo evropskega tožilstva, da so prevzeli zadevo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje