Melita Župevc iz Golobovega kabineta na Dunaj, potrjen kandidat za Beograd

Slovenija 20. Mar 202421:32 1 komentar
Melita Župevc
Melita Župevc (Foto: Bor Slana/BOBO)

Vlada je danes za vodjo slovenskega stalnega predstavništva pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju potrdila državno sekretarko v kabinetu premierja Roberta Goloba Melito Župevc. Po zapletih pri izbiri veleposlanika v Beogradu pa je Slobodanu Šešumu le prižgala zeleno luč za to mesto.

Po tem, ko je vlada pred mesecem dni potrdila paket kandidatov za veleposlanike, v katerem je bila večina najbližjih sodelavcev zunanje ministrice Tanje Fajon, je danes prižgala zeleno luč še dvema kandidatoma za vodenje diplomatskih predstavništev.

Državna sekretarka za strateško komuniciranje v kabinetu predsednika vlade Melita Župevc odhaja na čelo slovenskega stalnega predstavništva pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Da si želi zasesti to mesto, so mediji v preteklih tednih večkrat poročali, neuradno pa je bilo mogoče tudi slišati, da naj predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki na koncu podpiše ukaze o postavitvi veleposlanikov, nad imenovanjem političnih kadrov na multilateralna predstavništva ne bi bila navdušena. A je z odhodom Melite Župevc na Dunaj po pogovoru z njo očitno vendarle soglašala.

Župevc sodi v politično kvoto, konkretno v kvoto Gibanja Svoboda. Po zakonu o zunanjih zadevah je lahko političnih kadrov na čelu diplomatskih in konzularnih predstavništev največ desetina, torej šest. Da je vlada na današnji seji Melito Župevc potrdila za vodjo stalnega predstavništva pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, je sicer prvo pisalo Delo.

Ministrski zbor pa je danes po besedah naših virov potrdil še veleposlanika v Beogradu. Kot smo poročali pred dnevi, se je pri izbiri kandidata za to mesto zapletalo. Predsednica republike Pirc Musar se je med dvema predlogoma, ki so ji ju posredovali z ministrstva za zunanje in evropske zadeve, odločila za generalnega direktorja direktorata za gospodarsko diplomacijo Slobodana Šešuma. Nad njeno izbiro pa naj ne bi bili navdušeni v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba oziroma premierjev svetovalec za mednarodne zadeve Vojko Volk. Ta naj bi namreč vztrajal, da v Beograd odide njegova naslednica na veleposlaništvu v Zagrebu Smiljana Knez.

Na zunanjem ministrstvu so nam tako prejšnji teden povedali, da so sedanjemu veleposlaniku v Srbiji Damjanu Bergantu, ki naj bi se v domovino vrnil letos poleti, mandat podaljšali. Po besedah naših virov pa je vlada danes za njegovega naslednika vendarle potrdila Slobodana Šešuma. A naj bi ta, kot pravijo naši sogovorniki iz vladnih vrst, v Beograd odšel šele s prihodnjim letom, do tedaj pa naj bi bil veleposlanik v Srbiji še Bergant.

Odprto pa ostaja, ali bo novoimenovani veleposlanik sploh dobil agrema srbske države. Kot je znano, se je namreč Slovenija odločila, da ne podeli agremaja srbskemu kandidatu za veleposlanika pri nas Zoranu Đorđeviću in bi se torej lahko Srbija zatekla k reciprociteti.

Sedanji vršilec dolžnosti direktorja Pošte Srbije Đorđević je sicer funkcionar vladajoče Srbske napredne stranke in zvest pristaš srbskega predsednika Aleksandra Vučića, zadržke nad njegovim prihodom za veleposlanika v Ljubljano pa naj bi izrazili v slovenskih obveščevalno-varnostnih krogih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje