Kdaj se prestavi ura: kmalu prehod na poletni čas

Slovenija 09. Mar 202405:12 22 komentarjev
Morje
Foto: PROFIMEDIA

Kmalu bomo kazalce na uri premaknili za eno uro naprej. Izgubili bomo eno uro spanca in prešli na poletni čas. To se bo zgodilo zadnji konec tedna marca.

Zadnji konec tedna marca, v noči s 30. na 31. marec, bomo ob dveh zjutraj ure premaknili za eno uro naprej in tako prešli na poletni čas. Spali bomo torej eno uro manj. Evropska komisija je že leta 2019 predlagala ukinitev premikanja ure, in sicer z letom 2021, a države članice EU o tem še vedno niso dosegle dogovora. 

Komisija je leta 2019 odločitev, kateri čas izbrati za stalnega, prepustila državam članicam EU, s pričakovanjem, da se bodo med seboj uskladile in s tem preprečile zmedo v delovanju čezmejnih storitev. A članice se niso poenotile, nekatere so se bolj nagibale k stalnemu poletnemu času, druge k zimskemu. Slovenska vlada je bila tako denimo bolj naklonjena stalnemu zimskemu času, hrvaška vlada pa je zaradi pozitivnih učinkov na turizem zagovarjala stalni poletni čas.

Strokovnjaki za zimski čas

Strokovnjaki za spanje sicer zagovarjajo stalni zimski čas, saj naj bi bil bolj usklajen z našim naravnim ritmom oziroma z našo biološko uro. Evropsko združenje za raziskave spanja v pismu Evropski komisiji navaja, da bi stalni zimski čas “izboljšal spanec, imel pozitivne zdravstvene učinke na srce in telesno težo. Zmanjšala bi se incidenca raka, zmanjšala bi se poraba alkohola in tobaka. Ljudje bi bili psihološko bolj zdravi, izboljšala bi se učinkovitost v šoli in službi.”

Večina za ukinitev

Že leta 2018 je potekalo javno posvetovanje o ukinitvi premikanja ure, na katerem je sodelovalo 4,6 milijona evropskih državljanov. Kar 84 odstotkov udeležencev je ukinitev premikanja ure podprlo. A uro bomo, kot kaže, premikali vsaj še do leta 2026,  Evropska komisija je namreč v uradnem listu EU že leta 2021 objavila časovni razpored poletnega časa do tega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje