Premogovnik Velenje bo elektronsko gradivo predal kriminalistom

Slovenija 12. Okt 202315:42 0 komentarjev
premogovnik velenje termoelekrarne šoštanj
Srdjan Živulović/BOBO

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so zaključili zbiranje dokazil v Premogovniku Velenje, kjer je zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri tem istem kaznivem dejanju nastala več milijonska škoda. Osumljence bi lahko čakalo več let zaporne kazni.

Družba Premogovnik Velenje, v kateri je v sredo potekala preiskava v zvezi s sumom kaznivih dejanj pri oddaji posla – nastalo naj bi za 4,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi – danes pripravlja predajo elektronskega gradiva kriminalistom.

NPU je v sredo preiskave izvedel pri osmih fizičnih in petih pravnih osebah, gre pa za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in kaznivega dejanja pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Oškodovana družba je Premogovnik Velenje. V upravljalcu edinega premogovnika v državi so pojasnili, da se preiskava nanaša na posle v letih 2017 in 2018, ko je družbo vodil Ludvik Golob, članica uprave pa je bila Mojca Letnik.

Jasnih je več podrobnosti

Po pojasnilih policije sta osumljeni osebi iz oškodovane družbe s pomočjo drugih osumljencev s sprejetjem pravnih aktov oddali posel povezani osebi in podizvajalcu, čeprav sta se zavedali, da je bilo predhodno izvedeno javno naročilo, na katerem so prejeli ugodnejši ponudbi dveh ponudnikov.

Z generalne policijske postaje so danes sporočili, da so preiskovalci med 13 preiskavami stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju Celja, Maribora, Ljubljane in Kopra zasegli listinsko dokumentacijo, elektronske podatke in elektronske naprave. “Preiskovalci danes nadaljujejo kriminalistično preiskavo, in sicer pregledujejo zasežene podatke, zbirajo obvestila in izvajajo druge nujne operativne aktivnosti. Nobena osumljena oseba ni bila pridržana,” so ob tem zapisali v sporočilu za javnost.

Po poročanju portala Necenzurirano so v javnem naročilu v Tešu, ki ga je takrat vodil Arman Koritnik, in Premogovniku Velenje želeli najti izvajalca storitev za dela na deponiji premoga in pri sanaciji ugreznin na območju rudnika. Do izteka roka so prejeli osem ponudb, nato pa dve najugodnejši ponudbi prezrli in razpis razveljavili. Namesto tega so posel neposredno oddali podjetju RGP, ki je pred tem oddalo ponudbo skupaj s podjetjem Andrejc, vrsto let enim od hišnih dobaviteljev Teša in premogovnika.

To po navedbah portala samo po sebi ne bi bilo sporno, če se v RGP posla na deponiji ne bi odločili oddati podizvajalcu, saj sami zanj niso imeli ne kadra ne mehanizacije. Le nekaj mesecev pozneje so tako objavili javni razpis za najem storitev, ki bi jih morali opraviti sami. Kot edino se je odzvalo podjetje Andrejc, ki je pred tem z RGP oddalo ponudbo na razveljavljenem razpisu. Za dela na deponiji je podpisalo petletno pogodbo, vredno 6,6 milijona evrov (z DDV).

Za navedena kazniva dejanja je predpisana kazen zapora do osmih let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!