Premogovnik Velenje ob tehničnih težavah pričakuje zahteven zaključek leta

Slovenija 17. Okt 202216:15 2 komentarja
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

Proizvodnja premoga v Premogovniku Velenje trenutno poteka na eni odkopni plošči. Za oktobrskim planom zaostajajo, so pa nad letnim planom. Kljub temu jih zaradi zamude pri pripravah na proizvodnjo na novi plošči, do katere prihaja zaradi julijskega stebrnega udara, čaka "izredno zahteven zaključek leta", so povedali v družbi.

Da premoga primanjkuje in da ga je ob trenutnih cenah elektrike na trgu in ugodnih razmerah za proizvodnjo elektrike v hidroelektrarnah smotrno prihraniti za zimske mesece, so v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) za STA povedali v soboto, dan zatem ko so termoelektrarno po navodilu lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), izklopili iz omrežja.

Premogovnik Velenje manj premoga zagotavlja zaradi tehničnih težav. V družbi so za STA danes pojasnili, da proizvodnja premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po planiranem zaključku odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna. V premogovniku trenutno za 4.150 ton zaostajajo za načrtom za oktober, so pa od začetka leta do vključno 16. oktobra izkopali 2.100.000 ton premoga, kar je okoli 26.500 ton nad načrtom.

“Kljub temu pa Premogovnik Velenje zaradi zamikov pri izdelavi jamskih prog, ki so posledica stebrnega udara iz meseca julija, v katerega odpravo posledic je vključenih prek 60 zaposlenih, čaka izredno zahteven zaključek leta,” so povedali. Dodatno so se v komori odkopne plošče C k.-110, kjer naj bi proizvodnja stekla v drugi polovici novembra, v začetku prejšnjega tedna pojavile še dodatne deformacije. “Aktivnosti, potrebne za sanacijo, se že izvajajo. Nastale razmere so izključno geomehanske narave in nanje ni bilo moč vplivati ali jih predvideti,” so povedali.

Oceno, kakšen bo potreben obseg sanacije in kdaj se bo lahko začel odkop, bodo lahko predvidoma podali prihodnji teden.

Za zdaj je smotrno varčevati

Minuli petek je bilo na deponiji okoli 180.000 ton premoga. Če premogovnik ne bi obratoval, bi se trenutno razpoložljive zaloge premoga na deponiji porabile v okoli 18 dneh. Tudi v zadnjih dveh letih je količina zalog premoga na deponiji v povprečju zadoščala za 18 dni obratovanja Teša, v zadnjih petih letih ga je bilo za največ 32 dni. “Kljub temu bodo na končno letno proizvodnjo zagotovo negativno vplivali vsi navedeni dejavniki,” so še povedali.

V HSE pojasnil javnosti glede izklopa Teša iz omrežja zaenkrat niso podali. Je pa v nedeljo direktor sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja Eles Aleksander Mervar sporočil, da je predlagal začasni izklop petega in šestega bloka Teša od 15. oktobra do 2. novembra, z možnostjo podaljšanja do 30. novembra letos.

Kot je pojasnil, je ob zmanjšanih možnostih dobav ruskega plina po sabotažah na plinovodih Severni tok 1 in 2, padcu cen na terminskih borzah elektrike v Evropi in dodatnih težavah v Premogovniku Velenje sredi minulega tedna naročil oceno obratovanja prenosnega elektroenergetskega sistema v primeru, da ne obratujeta tako Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki je v remontu od 1. oktobra do 2. novembra, kot Teš.

“Analize so pokazale, da bi prenosni sistem lahko nemoteno deloval tudi v takšni situaciji, predvsem zaradi naprav, ki smo jih vključili v sistem v zadnjih dveh letih v okviru EU-projekta SincroGrid,” je zapisal Mervar in dodal, da glede na napovedi do konca remonta Neka tudi ni pričakovati večje ohladitve vremena. Glede na izračune bo proizvodnja električne energije s premogom v zimskih mesecih cenejša kot uvoz, zato je, kot kaže, smotrno sedaj z njim varčevati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje