Zaradi varčevanja s premogom TEŠ izklopili iz omrežja

Slovenija 15. Okt 202214:55 > 22:34 8 komentarjev
TEŠ Šoštanj
Srdjan Živulović/BOBO

Termoelektrarno Šoštanj (Teš) so v petek zvečer izklopili iz omrežja. Holding Slovenske elektrarne (HSE), katerega del je Teš, je namreč ocenil, da lahko trenutno proizvede dovolj elektrike in da je smotrno s premogom varčevati za zimske mesece. TEŠ sicer proizvede približno tretjino slovenske elektrike, še tretjino pa jo prispeva krška nuklearka, ki trenutno ne obratuje, saj še do konca oktobra tam poteka remont. Tako smo odvisni od hidroelektrarn in uvoza elektrike.

Kot je videti na spodnjem prikazu Elesa, se je včeraj po 21. uri proizvodnja iz šoštanjske termoelektrarne začela zmanjševati. Na Elesu so nam potrdili, da so TEŠ sinoči ob 22. uri izklopili oziroma, da gre za “komercialno zaustavitev”, ki bo trajala 10 dni, do 24. oktobra do 7. ure zjutraj.

TEŠ

ELES, 14. 10. 2022

ELES, 15. 10. 2022

Danes je proizvodnja iz TEŠ manj kot dvajsetino običajne. Kot so v TEŠ povedali za Finance, so za namene ogrevanja lokalnih skupnosti zagnali plinska bloka, kot energent pa bodo večinoma uporabljali ekstra lahko kurilno olje.

V velenjskem premogovniku naj bi ta teden prišlo do nesreče, po poročanju Financ naj bi deformiralo tla in poškodovalo tudi progo v rovu, v katerem bi morali premog začeti kopati novembra. Po neuradnih informacijah N1 v nesreči ni bil nihče poškodovan.

Poleg tega enega od rovov skladno z načrtom zaradi dokončanja izrabe odkopnega polja že zapirajo, v drugem rovu pa imajo zaradi težav z odkopno progo, ki trajajo že tri tedne – zaradi povečanih pritiskov in slabšega geomehanskega stanja -, odkop pol manjši od predvidenega. Za odpravo težav v novem rovu bosta po informacijah Financ potrebna vsaj dva meseca, težave v še aktivnem rovu pa se bodo odpravljale sproti, a to pomeni manjši odkop premoga.

Spomnimo, da se je julija v Premogovniku Velenje zgodil stebrni udar. Po prvih ocenah je nastalo za 15 milijonov evrov škode, odprava posledic pa naj bi trajala eno leto.

“Od HSE smo dobili komercialno obvestilo, da se Teš 6 izključi iz omrežja, saj so cene električne energije na trgu nekoliko padle. Trenutno je v Sloveniji dovolj vode in vetra, kar pomeni, da je tudi dovolj elektrike,” je za STA danes povedal direktor Teša Mitja Tašler. Po njegovi oceni je takšna odločitev smotrna, saj premoga primanjkuje in ga je zato treba prihraniti za krizne zimske mesece, ko bodo tudi potrebe po električni energiji višje.

V Tešu so za Finance povedali, da Premogovnik Velenje zaradi tehničnih težav ne zagotavlja dovolj premoga. “Gre za preventivni izklop, da se kopiči energent. Premogovnik Velenje nam v tem trenutku ne zagotavlja pogodbenih obveznosti. Elektriko, ki bi jo sicer proizvedli, bo treba nadomestiti na trgu, trenutno so cene relativno ugodne. Če bodo ugodne razmere na trgu, bo izklop trajal dlje,” so časniku povedali v družbi.

Da so količine izkopanega premoga v Velenju kritično nizke, je pred enim mesecem, ko je obiskal premogovnik, dejal tudi predsednik vlade Robert Golob. Da je stanje slabo, saj da imajo za vsega dva tedna zalog, je povedal takrat in dodal, da je vlada Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) naročila, da takoj začne z aktivnostmi za uvoz premoga.

Kot je v intervjuju za N1 povedal direktor Elesa Aleksander Mervar, ga skrbi zadosten izkop lignita za proizvodnjo elektrike v Tešu. “Vsi smo bili presenečeni. V vseh scenarijih, ki smo jih premlevali v krizni skupini pri ministru, je bil predviden večji izkop lignita. Verjetno pa bodo imeli oktobra v velenjskem premogovniku celo zgodovinsko najnižji izkop,” je dejal.

TEŠ je bil nazadnje ustavljen sredi septembra zaradi vzdrževalnih del. Med 11-dnevnim vzdrževanjem šestega bloka so zagnali plinsko enoto. Posledično se je močno zmanjšal slovenski prihranek plina v prejšnjem mesecu, po nekaterih ocenah se je skorajda prepolovil. Na vladi naj bi bili nad odločitvijo Teša, da zažene plinsko enoto, negativno presenečeni, v HSE pravijo, da drugače ni šlo. Več o tem lahko preberete v tem članku. 

Še do 2. novembra krška nuklearka ne bo obratovala, saj tam poteka remont. Vsaj do takrat bo Slovenija odvisna od hidroelektrarn in uvoza elektrike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje