Prenehala je veljati odredba, ki je omejevala dostop do poplavljenih območij

Slovenija 23. Avg 202310:50 > 17:26 0 komentarjev
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Prenehala je veljati odredba poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, ki je zaradi varnosti omejevala dostop do poplavljenih območij.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je preklical odredbo, ki je zaradi varnosti ljudi in premoženja ter zagotavljanja izvajanja zaščite, reševanja in pomoči omejevala dostop na nekaterih poplavljenih območjih. Na ta območja so skladno z odredbo, ki jo je Šestan podpisal 11. avgusta, lahko dostopale le pooblaščene osebe in prostovoljci na podlagi ustreznih dokumentov.

Poveljnik civilne zaščite je namreč po uničujočih poplavah v začetku meseca izdal odredbo, ki je od 12. avgusta do preklica, torej danes, določala poseben režim za dostop do v poplavah najbolj prizadetih območij, in sicer območja Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji.

Nepooblaščenim osebam oziroma naključnim obiskovalcem je bil dostop na omenjena območja prepovedan, prostovoljci pa so imeli vstop le na podlagi delovnega naloga civilne zaščite oziroma dogovora z lokalno skupnostjo ali humanitarnimi organizacijami. Pred vstopom na ta območja so bile vzpostavljene kontrole.

Kot je takrat pojasnil Šestan, so se za to odločili, ker so bile razmere na terenu na omenjenih območjih nevarne, v intervencijah pa je sodelovala tudi težka mehanizacija. Policija, gasilci in civilna zaščita so zato v času veljave odredbe postavili kontrolne točke pred vstopom na ta območja. “Narediti moramo vse, da bodo vsi, ki delajo na nevarnih poplavljenih območjih varni,” je takrat dejal Šestan. “Tam je treba imeti red in optimalno število ljudi, nikakor ne preveč,” je bil jasen.

Še vedno pa je aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, kar pomeni, da vse aktivnosti na terenu operativno še vedno vodi republiški štab civilne zaščite. Se pa vlada že pripravlja na drugo fazo sanacije, v kateri bo aktivacija načrta preklicana, je ob današnjem obisku poplavljenega dela ljubljanskih Sneberij dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic.

Ob tem je napovedal vzpostavitev posebne vladne službe za obnovo, v okviru katere bodo delovale tudi že napovedane tehnične pisarne.

Šefic se nadeja, da bo s takim načinom organizacije mogoče učinkovito premostiti obdobje sanacije po nedavni ujmi. Za pripravo ukrepov pa država potrebuje natančne podatke o tem, katera infrastruktura je uničena. Ob tem se zaveda, da so roki za predhodno oceno škode kratki, vendar država te podatke potrebuje čim prej, zato da pripravi vloge za sredstva iz Evropske unije.

Šefic se zaveda tudi, da imajo občine zaradi obsega poplav težave z zapletenimi obrazci za prijavo škode, a je dodal, da ti sledijo obstoječi metodologiji in se niso spreminjali. Da bi razbremenili občine, se vlada z ministrstvom za javno upravo in mestnimi občinami dogovarja, da bi predvsem manjšim občinam poslale pomoč uradnikov, je še dodal.

Dan solidarnosti, prostovoljci v Nazarjah
Prostovoljci v Nazarjah na dan solidarnosti (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na tako imenovanih kontrolnih točkah so civilni zaščiti in gasilcem pri spremljanju spoštovanja odredbe pomagali policisti. V prvih dneh na Koroškem niso beležili posebnosti. Prostovoljci so bili seznanjeni z navodili in so svojo prisotnost predhodno potrdili z vpisom v aplikacijo, so takrat pojasnili na Policijski upravi Celje. Medtem ko so bili prostovoljci z navodili dobro seznanjeni, pa so na kontrolnih točkah ustavili nekatere naključne obiskovalce, pohodnike in gobarje. Ti so razumeli, da je v tej situaciji prvotnega pomena odstranjevanje posledic ujme in sanacija območja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!