Prepoved referenduma o nakupu boxerjev ne krši ustave

Slovenija 26. Apr 202210:15 2 komentarja
Oklepnik boxer 8x8
PROFIMEDIA

Ustavno sodišče je odločilo, da sklep državnega zbora, ki je prepovedal referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ni v neskladju z ustavo. Presojo ustavnosti je zahtevala Levica, ki je zahtevala tudi zakonodajni referendum, ker da je načrtovani nakup osemkolesnikov predrag.

Državni zbor je 2. februarja ratificiral sporazum z organizacijo OCCAR, kar bo omogočilo nakup 45 osemkolesnih oklepnikov tipa boxer za Slovensko vojsko. Ker so v Levici prepričani, da gre za predrag in nepotreben nakup orožja, so v DZ 9. februarja s 6.800 podpisi vložili pobudo za zakonodajni referendum, s katerim so želeli preprečiti vladne načrte za nakup osemkolesnikov. A je DZ 21. februarja sprejel sklep, da je referendum o tej temi nedopusten.

Ustavno sodišče ugotavlja, da je sporazum mednarodna pogodba, ki jo ratificira DZ z zakonom. Zakon o ratifikaciji sporazuma med vlado Republike Slovenije in OCCAR o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR pa je zato “zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe v smislu tretje alineje drugega odstavka 90. člena ustave, glede katerega je referendum po ustavi izključen”. Ustava namreč v omenjeni alineji 90. odstavka določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb.

Kot sklene ustavno sodišče, izpodbijani sklep tako posledično ni v neskladju z ustavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje