Od danes gre zares: policisti bodo poostreno nadzirali zimsko opremo

Slovenija 16. Nov 202305:09 0 komentarjev
Pnevmatike
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav je te dni sončno in se zdi, da je zima še daleč, se razmere lahko hitro spremenijo. Policisti tako začenjajo poostrene nadzore nad zimsko opremo na vozilih.

Policisti bodo od danes naprej pozornost namenjali tudi zimski opremi na vozilih. Ta je namreč zakonsko predpisana za obdobje od 15. novembra do 15. marca ter ob zimskih razmerah izven tega obdobja.

Prvi poostreni nadzor policisti na območju več policijskih uprav napovedujejo že danes, 16. novembra. Poseben poudarek bodo namenili ravno ugotavljanju opremljenosti vozil s predpisano zimsko opremo, čeprav bodo ob tem ugotavljali tudi druge kršitve cestnoprometnih predpisov, ki so vzroki prometnih nesreč oziroma vplivajo na njihove posledice.

Globe zaradi pomanjkljive ali manjkajoče zimske opreme na vozilih v prvih dneh praviloma še ne bodo izrekali in bodo delili le opozorila. Je pa višji policijski inšpektor sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije Robert Vehovec že napovedal, da bodo poostrene nadzore nad zimsko opremo izvajali v celotnem zimskem obdobju. Predvsem pred napovedanimi snežnimi padavinami, ko bodo pri pregledu zimske opreme bolj strogi in bodo vozila z neprimerno zimsko opremo izločali iz prometa, voznikom pa izrekali tudi globe.

Za ustrezno zimsko opremo se šteje, če ima osebno vozilo na vseh štirih kolesih zimske pnevmatike z najmanj tremi milimetri profila. Ustrezajo tudi letne pnevmatike z najmanj tremi milimetri profila, pri čemer morajo biti v vozilu tudi ustrezne verige za dve pogonski kolesi. Nekoliko drugače je s tovornimi vozili, ki morajo imeti zimske pnevmatike le na pogonskih kolesih, prav tako pa morajo imeti v vozilu ustrezne verige in lopato.

Kazen najmanj 40 evrov

V Sloveniji najnižja globa za voznika, ki na vozilu nima ustrezne zimske opreme, po zakonu znaša 40 evrov. Najnižja kazen 40 evrov voznika doleti še, če ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se voznik kaznuje z globo 500 evrov in petimi kazenskimi točkami. Kazen v višini 200 evrov lahko voznika doleti tudi, če zasneženega vozila pred začetkom vožnje ne očisti. Če pa voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, pa je globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb je globa za voznika 1.000 evrov, za odgovorno osebo pa 120 evrov.

Previdnost velja tudi za voznike, ki se pogosto odpravljajo v tujino. Ponekod je namreč zimsko opremo treba imeti že prej, prav tako so lahko zelo visoke tudi kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!