Presenetljivo odkritje na Hrvaškem: odkrili slepe miši, ki so veljale za izumrle

Slovenija 18. Mar 202311:36 1 komentar
Slepo kuže
PROFIMEDIA

Strokovnjaki so bili prepričani, da je živalska vrsta na Hrvaškem izumrla, a so se motili. Glodavca, imenovanega slepo kuže oziroma slepa miš, so nepričakovano našli v bližini hrvaškega Vukovarja.

Hrvaški mediji poročajo o nenavadnem odkritju v soseski Vučedol v bližini hrvaškega mesta Vukovar. Domačini so odkrili žival, ki je z njihovih vrtov že leta jedla krompir, korenje in čebulo. Žival je bila podobna krtu, a bolj kosmata, in ni imela repa. Strokovnjaki so ugotovili, da gre za slepo kuže oziroma slepo miš, kosmatega glodavca, ki ima zaradi življenja pod zemljo zakrnele oči.

Na Hrvaškem so slepo miš leta 1984 razglasili za izumrlo, zato je bilo njeno odkritje tako za domačine kot za strokovnjake precejšnje presenečenje.

Fotografije glodavca so občani poslali Javni ustanovi za zaščito naravnih vrednot Vukovarsko-sremske županije, poroča Telegram.hr. “Novica, da na Vučedolu živi kolonija slepega kužeta, nas veseli in je dragocen podatek, ker ga sedaj več ne uvrščamo med izumrle vrste,” je za Telegram.hr povedal vodja izpostave Pavao Dragičević, ki se je takoj po ogledu fotografije odpravil na teren. Tja je namenjena tudi specializirana ekipa iz Zagreba, ki bo opravila genske preiskave, s katerimi bodo odkrili poreklo slepih glodavcev. O najdbi je bilo obveščeno tudi pristojno ministrstvo.

Slepo kuže
PROFIMEDIA

Lastnikom vrtov bo ustanova za zaščito naravnih vrednot povrnila škodo, razmišljajo pa tudi o tem, da bi glodavce preselili na drugo lokacijo.

Kot piše Večernji list, je slepo kuže v 19. in na začetku 20. stoletja živelo na območju Srema od hrvaškega mesta Vinkovci do Sremske Mitrovice v Srbiji. Po podatkih spletne strani Svetovne zveze za varstvo narave je slepo kuže danes mogoče najti v Srbiji, Bosni in Hercegovini, v Romuniji, Moldaviji, Ukrajini, Črni gori, Albaniji, Bolgariji, Grčiji, Turčiji, na Kosovu in na Madžarskem, očitno pa spet tudi na Hrvaškem.

Poročanj o tem, da bi slepo kuže kdaj živelo v Sloveniji, ni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje