Pretep na eni od osnovnih šol na Kamniškem, posredovala je policija

Slovenija 02. Feb 202415:48
Nasilje
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V četrtek sta se na eni od osnovnih šol v občini Kamnik stepla učenca višjih razredov, je prvi poročal lokalni medij Kamnik.info. Šlo naj bi za hujšo vrsto pretepa, dogodek pa se je zgodil ob prisotnosti dežurnih učiteljev. Vodstvo šole je takoj ukrepalo, posredovala pa je tudi policija.

Kamniški policisti so v četrtek morali posredovati na eni od osnovnih šol v občini Kamnik.

Kot je prvi poročal lokalni medij Kamnik.info, sta se med glavnim šolskim odmorom stepla učenca višjih razredov. Šlo naj bi za hujšo vrsto pretepa, a napadeni učenec na srečo ni utrpel težjih poškodb.

Vodstvo šole je o nasilnem dogodku starše učencev obvestilo z objavo na spletni strani. Zapisali so, da je do konflikta, ki je eskaliral v nasilje, prišlo vpričo dežurnih učiteljev. “Na šoli smo nemudoma odreagirali ter upoštevali protokol ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega nasilja na šoli.”

Poklicali so policijo, kjer so dogodek za N1 potrdili, več informacij pa zaradi varstva osebnih podatkov ne razkrivajo. Zdaj policisti zbirajo obvestila in izvajajo aktivnosti za preprečevanje tovrstnih dogodkov. “Podrobnosti vam zaradi interesa preiskave, ki še poteka, in spoštovanja določil 287. člena Kazenskega zakonika ne moremo podati. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,” pravijo na Policijski upravi Ljubljana.

policija
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Šola je z nasiljem seznanila starše, vzpostavila kontakt z ustreznimi zunanjimi strokovnimi institucijami, v naslednjem tednu pa je predviden sestanek sveta staršev šole. “Postopek preiskave ter reševanja dogodka je še v teku, šola intenzivno sodeluje z vsemi deležniki. Na srečo nobeden od udeleženih učencev ni bil huje poškodovan,” so zapisali. Napadeni učenec je bil danes že prisoten pri pouku.

“Verjamemo, da je to enkraten dogodek, ki ga bomo razrešili, in da v prihodnje do podobnih incidentov ne bo več prihajalo.” Tudi sicer, pravijo na osnovni šoli, si za varno šolsko okolje prizadevajo s številnimi preventivnimi dejavnostmi za preprečevanje medvrstniškega nasilja, večletno vključenostjo v razvojni projekt Zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja, z vrstniško mediacijo in ozaveščanjem učencev, kako konflikte reševati.

“Odzovemo se lahko le, če žrtve spregovorijo”

Ko govorimo o nasilju med vrstniki, so še pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom.

“Velikokrat je ustrahovan in ga je strah povedati, kaj se mu dogaja. Pri otroku ali mladostniku, ki je žrtev nasilja, se lahko pokažejo posledice nasilja, kot so depresivnost, slabo samovrednotenje in samospoštovanje, slaba samopodoba, sramežljivost, zadržanost, pasivnost, izolacija, slabši šolski uspeh in drugi dosežki, odpor do šole, pogosto obolevanje, poskusi samomora …”

Prav zato je pomembno, opozarjajo, da (pre)poznamo znake nasilja nad otroki in vemo, kaj storiti oziroma kako ukrepati, da bi nasilneže ustavili.

Ti namreč žrtve fizično napadejo, nanje psihično pritiskajo, jim grozijo, jih ponižujejo, šikanirajo, zmerjajo, uničujejo njihovo lastnino. “Ustrahovanje in nasilje sta resni težavi, ki ju ne smemo zanemarjati. Obe sta lahko in tudi morata biti ustavljeni.”

Poudarili so, da med tovrstno nasilje ne spadajo tudi “morebitni neogrožajoči prepiri ali pretepi, ki so pogosti pri otrocih, saj so del naravnega pojava med razvojem otrok”. Je pa pomembno, da zaznamo, kdaj otroci in mladostniki to mejo prekoračijo. Takrat je nujno, poziva policija, da starši, roditelji in drugi otroku stojijo ob strani, se z njim o tem pogovarjajo, hkrati pa obvestijo vse pristojne institucije ter policijo.

“Pristojne institucije se lahko odzovemo le, če žrtve o dogajanju, ki je zanje ponižujoče, spregovorijo. Policisti bodo ob prijavi preverili, kaj se je pravzaprav zgodilo in kdo so nasilneži. Nekateri dogodki imajo namreč tudi znake kaznivega dejanja ali prekrška.”