Pretkana spletna prevara: podjetje so oškodovali za več sto tisoč evrov

Digitalno 16. Nov 202311:13 0 komentarjev
spletne bančne prevare
Foto: PROFIMEDIA

Spletne goljufije ne poznajo meja. Tokrat so neznani storilci pretkano pretentali gospodarsko družbo in jo oškodovali za več sto tisoč evrov.

Na koprski policijski upravi so prejeli prijavo o spletni prevari. Žrtev, ki so jo nepridipravi oškodovali za več sto tisoč evrov, je bila ena izmed gospodarskih družb.

Kako so jih ogoljufali?

Neznani storilci so sprva računovodstvu družbe poslali elektronsko sporočilo, kjer so se predstavili kot njihova banka. V sporočilu so jih obvestili, da banka menjuje strežnike spletnega bančništva. Poslali so jim povezavo do spletnega obrazca, v katerega je moral prejemnik sporočila vnesti vse svoje podatke o bančnem računu in dostopu.

Nato so oškodovano družbo poklicali iz slovenske telefonske številke. Klicatelji so se predstavili kot tehnična služba banke in družbo z lažnim prikazovanjem navodil prepričali, da jim s pomočjo generatorja gesel posredujejo dodatno geslo. Na ta način so storilcu omogočili dostop do spletnega bančništva. Storilec je nato izvedel transakcijo v višini več sto tisoč evrov na tuj bančni račun.

Nujna je posebna pozornost

Na Policijski upravi Koper še svetujejo, da ste pozorni na domene, iz katerih prejemate elektronska sporočila in se ne zanašate zgolj na prikazano ime. Vsako takšno sporočilo, ki zahteva posredovanje podatkov, pred nadaljnjo aktivnostjo preverite pri svoji banki, saj to ni običajna praksa poslovanja.

Posebno bodite previdni tudi v času nakupov pred in med črnim petkom, saj se na spletu pojavlja vse več lažnih spletnih trgovin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!