Preverili smo: informacija o ruskih šolarjih je bila povsem lažna

Slovenija 29. Mar 202210:10 > 10:43 3 komentarji
Otroci
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po družbenih omrežjih se je razširil zapis, da naj bi ena od ljubljanskih osnovnih šol obvestila rusko družino, da otroci v šoli niso več dobrodošli. To ne drži.

Po Facebooku se je razširil zapis, ki pravi, da je družina, ki prihaja iz Rusije in živi v Sloveniji, po zimskih počitnicah dobila obvestilo iz šole, da otroci niso več dobrodošli. Šlo naj bi za mamo s tremi otroki, ki je po obvestilu vzela le najnujnejše in zapustila Slovenijo. V zapisu je navedeno, da naj bi se to zgodilo na eni od ljubljanskih osnovnih šol, OŠ Hinka Smrekarja ali OŠ Riharda Jakopiča. “Kam smo prišli in kam gremo?” se sprašuje avtorica zapisa. “Kako si šola drzne dajati takšna sporočila? In mi kar gledamo … Zdaj so Rusi, kdo je naslednji?”

Informacijo smo preverili pri ravnateljicah obeh osnovnih šol in ugotovili, da ne drži. “Kategorično zanikam lažno informacijo,” pravi Rebeka Velak, ravnateljica OŠ Hinka Smrekarja.

Ravnateljica osnovne šole Riharda Jakopiča Dobrila Lazovič je bila prav tako presenečena nad našim poizvedovanjem. “Res je, da so našo šolo obiskovali otroci ruske družine, ki je pred kratkim zapustila Slovenijo. Preselili so se v Združene države Amerike, kar so načrtovali že dlje časa.”

Poudarja, da so pri njih dobrodošli vsi otroci in da nikakor ne bi storili česa takega, kar je opisano v zapisu. Šlo je torej za povsem lažno novico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje