Pri nas učitelj začetnik dobi 19.569 evrov letno, v Nemčiji preko 50.000 evrov

Slovenija 23. Okt 202111:02 > 11:08
Razred, šola, učiteljica
Žiga Živulović jr./BOBO

Učitelji začetniki so v Sloveniji v šolskem letu 2019/2020 prejemali letno bruto zakonsko določeno plačo v višini 19.529 evrov. S tem se je naša država uvrstila med 12 držav EU, kjer imajo učitelji začetniki letno bruto plačo pod 20.000 evrov.

“Učitelji odločilno oblikujejo naše družbe,” so v Bruslju povzeli besede evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marije Gabriel. Področje plač in poklicnih možnosti učiteljev bi moralo biti po njenih besedah temeljni del politik, da bi tako privabili in obdržali najbolj usposobljene učitelje. To še zlasti velja v času, ko v številnih evropskih državah primanjkuje učiteljev oz. so ti vse starejši, je dejala.

Plače v EU od 9.000 do več kot 50.000 evrov

Poročilo evropskega informacijskega omrežja za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice vsebuje pregled plač učiteljev in ravnateljev v javnih vrtcih, osnovnih šolah in splošnih programih srednjih šol v 38 evropskih izobraževalnih sistemih v šolskem letu 2019/2020. V Bolgariji, na Madžarskem, Poljskem in v Romuniji je bila začetna letna bruto plača učiteljev najnižja, in sicer v višini pod 9000 evrov, so sporočili iz Bruslja.

Najvišje letne zakonsko določene začetne bruto plače so prejemali učitelji v Nemčiji in na Danskem, in sicer nad 50.000 evrov. S tem so začetne plače učiteljev v teh dveh državah nekoliko višje od povprečnih plač za vse delavce. V Sloveniji pa je povprečna mesečna bruto plača avgusta znašala okoli 1950 evrov. Za 12 mesecev bi to zneslo dobrih 23.400 evrov.

V več državah, med njimi v Sloveniji, je zakonsko določena plača učiteljev začetnikov enaka tako v osnovni kot v srednji šoli.

Plače učiteljev se lahko v času njihove poklicne poti precej zvišajo. Najmanj se zvišajo v Turčiji, in sicer za 12 odstotkov, najbolj pa na Portugalskem, in sicer za 116 odstotkov. Povprečno število let, da učitelj doseže najvišjo plačo, se giblje od 12 let na Danskem do 42 let na Madžarskem.

Plače se lahko poveča za 80 odstotkov

V Sloveniji se lahko plača v prvih 15 letih zaposlitve z začetne poveča za 50 odstotkov, plača učiteljev svetnikov, ki je najvišji naziv, pa je lahko na koncu kariere višja za 80 odstotkov.

Na Irskem, Nizozemskem in na Poljskem se lahko plače v prvih 15 letih zaposlitve v primerjavi z začetno povečajo za več kot 60 odstotkov.

V četrtini šolskih sistemov so začetne plače učiteljev v šolskih letih od 2014/15 do 2019/20 ostale nespremenjene ali so se celo znižale. V nekaterih državah, med njimi v Sloveniji, so se zvišale za več kot deset odstotkov. Najbolj so se zvišale v Romuniji, in sicer za 180 odstotkov. Vendar poročilo pri tem izpostavlja plačila učiteljev za socialne prispevke, zato je dejansko zvišanje začetne plače nižje. Drugo največje zvišanje začetnih plač so zabeležili v Bolgariji, in sicer za več kot 90 odstotkov.

Plače ravnateljev so medtem večinoma odvisne od velikosti šol, pa tudi od drugih značilnosti šol, od ravnateljevih izkušenj in odgovornosti, ki jih ima. Minimalna zakonsko določena plača ravnateljev je nižja od plač učiteljev s 15 leti izkušenj na Češkem in v valonskem delu Belgije. Prav tako to velja za ravnatelje majhnih šol v nekaterih drugih državah.

Največje razlike med najnižjo in najvišjo zakonsko določeno plačo ravnateljev, ko je lahko najvišja plača več kot dvakrat višja od najnižje, so na Madžarskem, Portugalskem in v Švici, pri plačah ravnateljev osnovnih šol na Irskem in pri plačah ravnateljev srednjih šol na Nizozemskem.