Pri sanaciji škode po poplavah sodeluje tudi vojska

Slovenija 19. Sep 202209:45 > 19:23 0 komentarjev
Kolpa
POLJANSKA DOLINA OB KOLPI/FACEBOOK

Potem ko so padavine minuli konec tedna povzročile obilne poplave na območju Osilnice in Kostela, je bila tja napotena Slovenska vojska, ki pomaga pri sanaciji škode. Popoldne si je razmere ogledal minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Ob tem so se z županjo in županom strinjali, da bo škoda, ki jo je povzročila ujma v državi, najverjetneje presegla 3,5 milijona evrov, kar pomeni, da bodo izpolnjeni pogoji za pomoč države po ujmah.

Po besedah županje Osilnice Alenke Kovač v občini danes ocenjujejo škodo in čistijo, kar je ostalo za dvodnevnimi obilnimi poplavami. Na cestah in dvoriščih je namreč ostalo veliko blata in mulja, struge okoliških vodotokov so zatrpane s kamenjem in lesom, kar je treba pred naslednjim dežjem očistiti. Po prvih ocenah je najbolj poškodovana državna cesta čez Osilnico, škoda je tudi na hišah in okolici. Po prvih ocenah naj bi v Osilnici poplavilo okoli 15 hiš, v Kostelu okoli 30.

Uradno je dostop do Osilnice še vedno mogoč le preko Hrvaške, to je po cesti od Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, čez hrvaški Čabar in na mejni prehod Zamost. Za silo so sicer usposobili cesto Kostel-Osilnica, a je prehod po njej po besedah županje mogoč le na lastno odgovornost. Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid.

Ocenjevanje škode in čiščenje nadaljujejo tudi v Kostelu. Tam je v preteklih dveh dneh narasla Kolpa od sveta odrezala veliko vasi, poplavilo je okoli 30 hiš, utrgalo tri vodovode in uničilo domačo mini elektrarno. Poškodovanih je bilo veliko občinskih in drugih cest, ki so po besedah podžupana Mirana Briškija pomembne tudi za državo oz. njeno preprečevanje nezakonitih prehodov meje, saj preko njih vojska in policija nadzirata državno mejo.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je po ogledu stanja na terenu in pogovorih z županjo Osilnice ter županom Kostela Ivanom Črnkovičem ocenil, da so razmere na terenu resne. Zadovoljen je, da se je država hitro odzvala in da je danes na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska. Napovedal je, da bo ministrstvo občinam pomagalo pri pripravi vse potrebne dokumentacije, da se oceni škodo in na podlagi tega pripravi sanacijski program. Če bo škoda v vseh občinah v Sloveniji, ki jih je prizadela zadnja ujma, presegla 3,5 milijona evrov, se bo sprožil tudi postopek za pomoč države po zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč, je povedal.

Taki dogodki sicer po oceni ministra kažejo, da v državi naredimo premalo na urejanju vodotokov. “Gospodarska javna služba urejanja vodotokov je vedno podhranjena. V tem trenutku je na mizi predlog proračunov za leti 2023 in 2024, zato upam, da bo ta dogodek eden tistih, ki bo spodbudil k temu, da bomo začeli zagotavljati sredstva, da do takih dogodkov v prihodnje ne bo prihajalo. Študije namreč kažejo, da en evro, vložen v preventivo, pomeni štiri do šest evrov manj stroškov pri takih dogodkih,” je dejal ob ogledu.

Tako Črnkovič kot Kovač sta ocenila, da bo škoda v občinah, ki jih je prizadela ujma, presegla mejo za sprožitev pomoči države po ujmah. V Kostelu naj bi natančnejšo oceno škode sicer pripravili v torek, že po dosedanjih ocenah pa bo presegla milijon evrov in pol. Več kot milijon naj bi znašala tudi škoda v Osilnici. Osilniška županja je ob obisku ministra sicer izrazila zadovoljstvo, da se je država odzvala hitro in na teren poslala pristojne, da si ogledajo razmere in ocenijo škodo. Poudarila je, da ima občina nizek proračun in da vseh stroškov za sanacijo sama ne bo zmogla.

S hitrim odzivom države je zadovoljen tudi Črnkovič. “Bistvo je, da se država odziva. V veliko primerih takšnega odziva ni bilo, zdaj pa se ministrstva odzivajo. Država torej deluje in verjamem, da nam bo pomagala pri sanaciji,” je dejal. Ko bo osnovna sanacija končana, bodo po besedah Kovač in Črnkoviča začeli konkretna gradbenima in druga dela, pri čemer si Črnkovič želi, da ne bi zgolj za silo popravili, kar je bilo poškodovanega, “ampak bi stvari konkretno izboljšali, da se v prihodnje takšni dogodki več ne bi ponavljali”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!