Priči opisovali sodelovanje s skesancema v zadevi Kavaški klan

Slovenija 18. Apr 202320:34 0 komentarjev
Sodišče
Foto: PROFIMEDIA

V zadevi Kavaški klan je sodišče danes zaslišalo Marka Novaka, poslovnega partnerja glavnega skesanca v tej zadevi Darka Nevzatovića in Duška Mihajlova, sostanovalca drugega skesanca Alena Bajca. Priči sta večkrat zatrdili, da ne poznata nikogar ob obtoženih v sodni dvorani, pa tudi, da se pričanja v tej zadevi ne bojita.

V skoraj dve uri trajajočem zaslišanju je Marko Novak sodišču podrobno opisoval svoj poslovni odnos z Darkom Nevzatovićem v letih 2018 in 2019. Kot je povedal, je za Nevzatovića odprl transportno podjetje Sloit transport d. o. o., v zameno pa mu je Nevzatović približno leto dni nakazoval 800 evrov mesečno.

“Imel sem dolgove, potreboval sem denar, Nevzatović pa mi je rekel, da sam ne more biti ustanovitelj dveh podjetjih hkrati. Rekel mi je, naj mu samo odprem podjetje, za stroške pa bo poskrbel sam,” je povod za uslugo Nevzatoviću utemeljil Novak. Zatrdil je, da s podjetjem Sloit Transport ni imel nič, razen tega, da je bil njegov “lastnik na papirju”. Za vse posle je skrbel Nevzatović, ki je priskrbel tudi denar za ustanovitev podjetja. Glavnega skesanca v zadevi Kavaški klan sicer pozna že od prej, saj sta bila nekoč sodelavca v podjetju za mednarodne transporte, je dejal.

Novak je poudaril, da se sam nikoli ni ukvarjal s prevozi prepovedane droge ali denarja iz tega naslova. Je pa izpovedal, da je za Nevzatovića opravil nekaj prevozov sadja in zelenjave v tujino, saj je voznik tovornjaka, med drugim v Španijo, na Madžarsko in v Beograd.

Pri prevozu v Španijo mu je Nevzatović dal tudi kuverto z denarjem, s katerim je plačal sadje in zelenjavo. “Koliko denarja je bilo v kuverti, ne vem, ker je nisem odprl,” je dejal. Večkrat je zatrdil tudi, da ne pozna nikogar od obtoženih v sodni dvorani, prav tako ni vedel, da je bil Nevzatović eden od članov slovenske celice Kavaškega klana.

Je pa Novak danes potrdil, da je za Nevzatovića kot voznik tovornjaka delal obtoženi v tej zadevi Dragan Todorović in to v času, ko so Todorovića prijeli v Avstriji s prepovedano drogo.

Potrdil pa je tudi, da so ga zaslišali na koprski policiji, ker sta bila na njegovo ime oziroma osebno izkaznico najeti dve vozili, vpleteni v ugrabitev. Za katero ugrabitev je šlo, Novak ne ve, so ga pa koprski kriminalisti ob tem obvestili, da imajo posnetke, iz katerih izhaja, da omenjenih vozil ni najel Novak. Slednji je sicer danes sodišču predal svojo tahografsko kartico, privolil je tudi, da jo lahko sodišče pregleda.

Na klop za priče pa je danes stopil tudi Duško Mihajlov, ki je Alenu Bajcu, drugemu skesancu v tej zadevi, pomagal pri pripravi in distribuciji Sky telefonov, ki se uporabljajo za kriptirano komunikacijo.

Kot je povedal, je Bajca spoznal pri frizerju, kasneje pa sta postala sostanovalca v stanovanju v Ljubljani. Po oceni Mihajlova sta z aplikacijo Sky skupaj opremila približno 70 telefonov, s čimer sta zaslužila več deset tisoč evrov. Sam je z enim telefonom zaslužil približno 30 evrov, je povedal.

Mihajlov je poudaril, da je navodila za opremljanje telefonov prejemal preko SMS sporočil, oseb, ki so prinašale telefone oziroma jih kasneje prevzemale, pa ni poznal. Predaja denarja in telefonov je potekala pred blokom, kjer sta živela z Bajcem.

“Vse je potekalo preko SMS. Ta, ki je naročil telefon, je tudi prinesel denar,” je pripovedoval Mihajlov, ki se danes sicer ni veliko spomnil. Tako med drugim tudi ne pozna osebe, ki mu je poslala SMS sporočilo, naj se oglasi pri eni od odvetnic v Ljubljani.

Štirinajst obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!