Prigožinovo letalo najprej last slovenskega podjetja: “Niso ga niti prebarvali”

Slovenija 24. Avg 202314:41 9 komentarjev
EMBRAER-EMB-135BJ-LEGACY-Linxair-S5-ABL-SLO-02
foto: Boštjan Henigman, sierra5.net

Zasebno poslovno Wagnerjevo letalo, ki je včeraj strmoglavilo na območju ruske regije Tver, je bilo najprej v lasti slovenskega letalskega podjetja Linxair, ki je nekoč prevažalo tudi visoke slovenske politike. "Letalo ni bilo niti prebarvano in je bilo točno tako, kot je takrat pristalo na Brniku," je za N1 povedal soustanovitelj podjetja.

Včeraj je v svetu odmevalo strmoglavljenje zasebnega letala tipa Embraer, ki je bilo v lasti skupine Wagner. Med potniki na padlem letalu naj bi bila tudi vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin ter njegov tesni sodelavec in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin.

Po informacijah slovenskega letalskega portala Sierra5.net je bilo točno to letalo – gre za predelano letalo Embraer ERJ-135, ki je nosilo registrsko oznako RA-02795 – najprej v lasti slovenskega podjetja Linxair, kar kažejo tudi uradne evidence letala.

Slovensko podjetje, ki je nekoč prevažalo tudi visoke slovenske politike, je novo letalo kupilo leta 2007, po stečaju leta 2014 pa je leta 2015 lastništvo nad letalom prevzelo avstrijsko podjetje International Jet Management. Leta 2017 je lastnik letala postalo turško podjetje MNG Jet, leta 2018 pa še podjetje Autolex Transport s sedežem na Sejšelih, preden ga je nato leta 2020 kupila skupina Wagner Group.

Na portalu PlaneSpotters.net je informacijam o letalu že dodano, da je to 23. avgusta 2023 strmoglavilo v ruski regiji Tver.

Po padcu letala
Po strmoglavljenju letala (Foto: PROFIMEDIA)

Soustanovitelj Linxaira: “Niso ga niti prebarvali”

Soustanovitelj podjetja Linxair Rudi Bric je podatek o tem, da gre za njihovo nekdanje letalo, izvedel od nas. “Vedel sem, da je šlo za točno takšen tip letala. Videl sem ga namreč, ko je nov priletel na Brnik, potem ko smo ga leta 2006 kupili v Braziliji, kjer ta letala izdelujejo.”

Ko je v medijih videl posnetke letala, je opazil, da je bilo tudi popolnoma enake barve kot takrat, ko je bilo še v lasti Linxaira. “Kolikor sem videl po barvah, letalo ni bilo niti prebarvano in je bilo točno tako, kot je takrat pristalo na Brniku,” je povedal.

Dodal je še, da gre za zasebna poslovna letala, ki veljajo za zelo zanesljiva in varna.

Kot je razvidno s spodnje slike, je letalo zamenjalo več lastnikov, preden je prišlo roke skupine Wagner. Prvi lastnik je bilo prav slovensko podjetje Linxair.

prigožinovo letalo
Zgodovina strmoglavljenega letala (foto: PlaneSpotter.net)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje