Prihaja občutna otoplitev, a bund še ne pospravljajte v omaro

Slovenija 01. Feb 202412:56 0 komentarjev
Ljubljana
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Naslednji teden bo razveselil s temperaturami, ki bodo bolj kot na zimo spominjale na pomlad. Najvišje dnevne temperature se bodo povzpele do okoli 15 stopinj Celzija, jutranje pa se bodo dvignile nad ledišče. A suho in toplo vreme bomo imeli le do pustnega konca tedna, ko nas znova čaka poslabšanje.

Zimsko vreme s temperaturami pod lediščem, ki mu kljubujemo že slaba dva tedna, se bo vendarle prevesilo v bolj pomladno z višjimi temperaturami in suhim vremenom.

Kakšna kaplja dežja lahko še danes zapade na Štajerskem in v Prekmurju, a ga bo “komajda dovolj za dežnik”, se je za N1 pošalil dežurni meteorolog Agencije RS za okolje Brane Gregorčič. Do približno sredine naslednjega tedna pa lahko po večini Slovenije nato pričakujemo suho vreme.

Poslabšanje bomo po večini Slovenije zaradi vpliva ciklona občutili ob koncu prihodnjega tedna, ko lahko pričakujemo oblačnost in nekaj padavin. Že v petek bo na zahodu rahlo deževalo, v soboto pa bo dež predvidoma zajel večji del Slovenije. Pustni vikend bo torej, kot kaže, deževen.

Malce prej bo začelo deževati na Primorskem, kjer bo še nekaj dni deloma sončno, od te nedelje pa bodo imeli Primorci najbolj muhasto vreme. Na Obali bo najbolj oblačno, že v torek ali sredo, ko bo drugod po Sloveniji še sončno in razmeroma toplo, pa sta možna tudi rosenje ali blag dež.

Dvig temperatur vse do 15 stopinj Celzija, nad ničlo tudi jutra

Poleg tega, da bo suho, bo tudi vse bolj sončno in toplo.

Najvišje dnevne temperature se bodo do konca tega tedna še gibale med 5 in 10 stopinj Celzija, s prihodnjim tednom pa bo zaradi jugozahodnika manj temperaturnih inverzij, kar s seboj prinaša občutno otoplitev.

Najtopleje bo v prvi polovici prihodnjega tedna, ko se bodo najvišje temperature gibale med 10 in 15 stopinj Celzija. Tedaj tudi jutranje temperature ne bodo več pod lediščem.

A nekoliko višje temperature še ne pomenijo, da je zime konec. Po toplejšem tednu nas namreč čaka postopna ohladitev. “Kako izrazita in kako hitra bo, bomo pa še videli,” je bil pri napovedi previden Gregorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!