Prihaja prava pomlad: od ponedeljka temperature nič več pod ničlo

Slovenija 18. Mar 202313:00 0 komentarjev
Platana Ljubljana
Žiga Živulović jr./Bobo

Najnižje jutranje temperature, ki so te dni po večini Slovenije še v minusu, po napovedih vremenoslovcev z Agencije RS za okolje (Arso) od ponedeljka, ko se začenja tudi koledarska pomlad, ne bodo več padle pod ničlo.

V ponedeljek, 20. marca, se s pomladnim enakonočjem začenja še koledarska pomlad. Meteorološka se je začela s 1. marcem. S ključnikom “pomlad” je svoj tvit v petek opremila tudi Agencija RS za okolje (Arso), ko je objavila graf, iz katerega lahko razberemo velike temperaturne razlike med jutrom in popoldnevom. Te so ponekod presegle celo 20 stopinj Celzija.

Na vremenski postaji Babno polje je živo srebro tako od jutra, ko so izmerili –7,1 stopinje Celzija, do popoldneva poskočilo na pomladnih 13,7 stopinje Celzija.

Kot je za N1 povedal dežurni prognostik Arsa Janez Markošek, takšne temperaturne razlike za pomlad niso prav nič nenavadnega in so, še posebej za marec, precej običajne.

Še bolj pomladne pa bodo temperature v prihodnjih dneh, saj ob jutrih po napovedih Markoška ne bodo več padle pod ničlo. Ponekod bo tako že v nedeljo, od ponedeljka naprej pa bodo termometri po večini Slovenije kazali le temperature, višje od nič stopinj Celzija. To pomeni, da se bo prebujanje narave močno pospešilo.

Se pa vračajo tudi padavine. Sončno in suho vreme, ki smo ga bili deležni v tem tednu, bodo ponekod že v ponedeljek pokvarile krajevne padavine, ki pa bodo, kot napovedujejo na Arsu, proti večeru že ponehale. Verjetnost za padavine se bo nato spet povečala od četrtka naprej, je še dejal Markošek. Prav tako se bo nekoliko ohladilo in prihodnji konec tedna vremensko ne bo tako prijeten kot tokratni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!