Blokirane vozovnice: na Rogli dolge vrste in slaba volja, Krvavec rešil drugače

Slovenija 28. Dec 202115:20 > 16:30
Smučanje
Borut Živulović/BOBO

Na mariborskem Pohorju in Arehu ter Rogli so se po obisku inšpekcije odločili, da do potrditve s PCT potrdilom, blokirajo sezonske vstopnice. Tako so se odločili, ker morajo striktno preverjati PCT pogoj. Na Rogli so bili številni nezadovoljni, saj so morali čakati v vrstah, na Krvavcu pa so našli drugačno rešitev.

Sredi decembra so na mariborskem Pohorju in Arehu začasno blokirali vse terminske vozovnice, ki omogočajo vstop direktno na naprave. Za tak korak so se odločili po obisku inšpekcije, ki jim je naložila, da morajo preverjati PCT pogoj pri vseh uporabnikih in da naključno preverjanje na samem smučišču ni dovolj.

Na Pohorju so težavo rešili tako, da so morali vsi z blokiranimi vozovnicami predložiti PCT pogoj, nato pa so jim glede na njegovo veljavnost ponovno aktivirali vozovnico.

Ob predložitvi dokazil, so jim vozovnico znova aktivirali

Pred desetimi dnevi so inšpektorji podobno odločitev sprejeli tudi na Rogli. Po obisku so upravljavci smučišča odločili, da vse sezonske karte in pa karte brez datuma, s katerimi se lahko takoj spustite po smučišču, blokirajo.

Vse imetnike blokiranih vozovnic so pozvali, da se morajo oglasiti na blagajni, kjer jim bodo ob predložitvi PCT in osebnega dokumenta ponovno aktivirali.

Danes je bil prvi dan od uvedbe, ko so morali številni odblokirati svoje vozovnice, zato so bile na prodajnih mestih daljše vrste, saj so ta teden tudi šolske počitnice in je na smučiščih povečan obisk. Pod objavo smučišča na profilu na družbenem omrežju Facebook so se javili številni nezadovoljni smučarji, ki so danes na Rogli tudi več kot pol ure čakali na vstopnico.

Pogoji za smučanje

Za uporabo žičniških naprav je obvezen PCT pogoj, pri čemer se kot izpolnjen pogoj testiranja šteje dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Krvavec
RTC Krvavec

Kaj pa preostala smučišča?

Slovenska smučišča v začetku letošnje sezone nimajo težav s snežno odejo. Večino je sneg pobelil že konec novembra. Debelina snega se giblje med 50 centimetri in enim metrom.

Na Krvavcu trenutni deluje pet od 13 naprav. Kot so sporočili za N1, se za podoben korak kot Pohorje in Rogla niso odločili, saj so uvedli za preverjanje PCT pogoja s prednostnimi vrstami.

“Za te uporabnike smo naredili prednostni vstop, ki je ločen od kupcev, ki morajo karto kupiti na blagajni. Na obeh vhodih poteka preverjanje PCT pogoja,” pravijo na Krvavcu in dodajajo, da jih sicer inšpektorji obiskujejo vsak dan. Za zdaj so z začetkom sezone zadovoljni, v teh dneh pa imajo zaradi počitnic tudi povečan obisk.

Na cerkniškem smučišču že od začetka preverjajo vse smučarje

Na cerkniškem smučišču, kjer imajo 70 centimetrov snega, deluje pa pet od sedmih naprav, že od začetka preverjajo pogoj PCT pri vseh smučarjih. Zato so zaposlili tudi več ljudi.

“Prihaja do manjše nejevolje, vendar nas, velika večina obiskovalcev razume in podpira, saj se zavedajo, da bo le ob upoštevanju ukrepov in navodil s strani pristojnih institucij smučišče lahko obratovalo,” pravi direktor Jože Oplotnik.