Prihaja prva večja snežna pošiljka: naglo se bo ohladilo, sneg bo padel do nižin

Slovenija 30. Nov 202312:47 0 komentarjev
V soboto se obeta prvo obilnejše sneženje v Sloveniji
Foto: FB/ARSO

V soboto bo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) možno prvo izdatnejše sneženje v novi zimski sezoni. Padavine se bodo okrepile in zajele celotno Slovenijo, s prihodom hladne fronte pa se bo meja sneženja spustila do nižin. Zaradi nizkih temperatur se bo sneg najverjetneje obdržal nekaj dni.

Petek bo zelo topel in deževen, sobota pa bo prinesla preobrat. Izrazito hladna fronta se bo nad Alpami pomikala proti Sloveniji. S samostojnim ciklonskim območjem bodo nad severnim Jadranom ugodni pogoji za spuščanje meje sneženja, piše Arso na  Facebooku.

Padavine se bodo v soboto okrepile in zajele vso Slovenijo. Sprva bo meja sneženja še nad 2.000 metri nadmorske višine, do sredine dneva pa bo na alpskih prelazih z Avstrijo dež prešel v sneg.

Naglo se bo hladilo, s čimer se bo meja sneženja spustila do nižin. V notranjosti države bo do sobotnega večera najverjetneje zapadlo od pet do 15 centimetrov snega. Količina snega pa bo z višanjem nadmorske višine naraščala.

Več snega je mogoče pričakovati v nekaterih alpskih dolinah in sredogorju. Tam lahko krajevno zapade tudi do pol metra snega. Nekajdnevno hladno obdobje bo ugodno za obstanek snega tudi po nižinah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!