Prihaja vremenska motnja: v višjih predelih lahko zapade do pol metra snega

Slovenija 12. Apr 202316:15 > 22:59 0 komentarjev
Sneg
Nad 800 metri nadmorske višine bo zapadlo do okoli 25 centimetrov snega, v višjih predelih pa do okoli pol metra. (PROFIMEDIA)

Danes bo območje Alp in severnega Sredozemlja zajela dokaj izrazita vremenska motnja, nad severnim Jadranom pa bo nastalo tudi ciklonsko območje. Že zjutraj bodo tako večji del države zajele padavine, ki se bodo čez dan še okrepile. Vremensko dogajanje pa bo v višjih legah popestrila tudi snežna pošiljka. Kje bo zapadlo največ snega?

Kot so zapisali na Facebook strani Agencije RS za okolje (Arso), nas bo danes zajela izrazita vremenska motnja. Že zgodaj zjutraj bodo padavine zajele večji del Slovenije, ki se bodo čez dan okrepile in nadaljevale vse do prve polovice noči na petek. Čez dan se bo meja sneženja po napovedih meteorologov spustila dokaj nizko. Ta bo večinoma med 500 in 800 metri nadmorske višine, največ snega pa je pričakovati v goratem svetu severozahodne in severne Slovenije, zato so vremenoslovci izdali opozorilo.

Kot je za N1 povedal meteorolog Brane Gregorčič, bo nad 800 metri zapadlo do okoli 25 centimetrov snega, v višjih predelih pa celo tudi do okoli pol metra. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov. Kot so zapisali na Facebook strani Arsa, bo zelo verjetno snežilo tudi v Zgornjesavski dolini. “Tam bo predvidoma zapadlo do okoli 25 centimetrov južnega snega. Podobno bo tudi na gorskih prelazih proti Avstriji in Italiji, dež pa bo lahko prešel v sneg tudi ponekod na Notranjskem in Kočevskem,” so poudarili. Sneženja do nižin ni pričakovati.

Čeprav bo danes ponekod snežilo, pa vremensko dogajanje ne bo nenavadno za pregovorno muhasti april. V visokogorju je, tako Arso, aprila pogosto izmerjena tudi najvišja skupna snežna odeja cele zimske sezone. Da vremenska situacija ne bo izjemna, je ocenil tudi Gregorčič. “Bolj bi bilo nenavadno, če bi snežilo do nižin, a za zdaj ne kaže, da bo tako. V gorah, kjer so vremenski procesi bolj izraziti, pa lahko v tem času tudi sneži. Smo vendarle šele v prvi polovici aprila, zato ta dogodek ne bo vremensko izjemen. Lahko pa povzroči prometne nevšečnosti ob gorskih prelazih, saj je večina že zamenjala gume za letne,” je še dodal.

V petek se bo vremenska situacija že počasi umirila, saj bodo padavine od zahoda ponehale. V soboto in nedeljo bo sprejemljivo do pretežno oblačno, še bodo nastajale krajevne plohe. Čeprav v prihodnjem tednu kaže na nekaj več sončnega vremena, pa za zdaj ni pričakovati resnejših otoplitev. “Temperature bodo v prihodnjih dneh malenkost pod dolgoletnimi povprečji za ta letni čas. Prav tako neke resne otoplitve v naslednjih desetih dnevih še ni pričakovati,” je še poudaril meteorolog Brane Gregorčič, ki je hkrati dodal, da kljub temu vreme ne bo ekstremno hladno, zato nevarnosti za pozebo ni.

Danes bodo jutranje temperature med 2 in 8, na Primorskem od 9 do 14 stopinj Celzija. Popoldanske temperature bodo na severu od 0 do 6, drugod od 7 do 12, ob morju okoli 15 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji za okolje.

Kakšno bo vreme med 16. in 21. aprilom?

Naši kraji bodo na robu območja visokega zračnega tlaka, ki se bo zadrževalo nad severno in vzhodno Evropo. K nam bo od severovzhoda dotekal razmeroma hladen in vlažen zrak. Pričakujemo lahko spremenljivo oblačno vreme. Nekaj več sonca bo v dopoldanskem času, predvsem popoldne pa bo možna kakšna krajevna ploha. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod pa severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo večinoma od 1 do 6, popoldanske pa od 12 do 17 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!