Že peti dan neurja po Sloveniji: v osrednjem delu države klestila toča

Slovenija 21. Jul 202316:33 1 komentar
Luka Mlakar/Neurje,si

Že peti zaporedni dan so Slovenijo zajele močne nevihte z nalivi, močnejšimi sunki vetra, pada tudi toča. Ker so razmere najbolj kritične v zahodnem in osrednjem delu države, je agencija za ta del države izdala rdeče opozorilo.

Tudi danes so se napovedi vremenoslovcev uresničile. Večji del države so zajele močnejše nevihte, iz Komende, Škofljice, Stične in Ivančne Gorice poročajo o toči.

Po podatkih agencije za okolje so na Letališču Portorož ob pol štirih izmerili najmočnejši sunek s hitrostjo 94 kilometrov na uro, v Kopru v Kapitaniji pa 84 kilometrov na uro.

Slovenijo so popoldne že prešle nevihtne celice, ki so največ težav povzročile na območju Črne na Koroškem, kjer so zaradi močnih padavin nastale hudourniške poplave, razglašen je splošni alarm. Evakuirati so morali 50 ljudi. Nevihte bodo lahko vztrajale vse do noči na soboto. Agencija RS za okolje je za zahodni in osrednji del države prižgala rdeče opozorilo. “Vremensko opozorilo najvišje stopnje bomo verjetno potem razširili tudi na vzhodno, če se vmes ne bo kaj spremenilo,” je dejal vremenoslovec Brane Gregorčič z agencije za okolje.

V članku: Prihajajo nove močnejše nevihtne celice: spremljajte, kako se premikajo lahko spremljate radarsko sliko padavin.

V soboto bo neviht verjetno nekoliko manj, v nedeljo in ponedeljek pa bo mirnejše ter precej sončno. V nedeljo temperature ne bodo šle čez 30 stopinj Celzija, v ponedeljek pa lahko to mejo presežejo, še kažejo napovedi, ki jih pripravljajo na agenciji za okolje. V torek in sredo so znova napovedane nevihte. Od četrtka bo, kot kaže, spet bolj umirjeno.

Opustošenje je tudi hrvaška Istra, kjer v Poreču pogrešajo osebo, v Novigradu pa je v neurjih bilo poškodovanih pet ljudi. Podobno je tudi v Italiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje