Prijava nasilja nad mladoletnikom: tožilstvo zavrglo ovadbo

Slovenija 11. Mar 202416:13 0 komentarjev
duševno zdravje, študenti, noge, senca
Simbolna fotografija (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Kazensko ovadbo, ki jo je policija konec novembra lani podala v zadevi Psihiatrična klinika, je tožilstvo zavrglo, so nam sporočili s tožilstva. Po naših informacijah gre za primer suma nasilja nad 14-letnikom, ki naj bi ga zdravstveni tehnik, potem ko je bil fant že zvezan na posteljo, udaril in dušil z blazino. Še vedno pa poteka sistemski nadzor nad psihiatrično kliniko, ki ga je ministrstvo za zdravje uvedlo po naših razkritjih pričevanj o nasilju.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zavrglo kazensko ovadbo v zadevi Psihiatrična klinika Ljubljana, so nam sporočili iz urada vodje tožilstva dr. Katarine Bergant. Pojasnili so, da je bila ovadba zavržena, ker “ni bil podan utemeljen sum, da je osumljenec storil naznanjeno kaznivo dejanje”.

Policija, ki je zaradi našega poročanja o primerih nasilja na ljubljanski psihiatrični kliniki konec maja sprožila kriminalistično preiskavo, je konec novembra na tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi sumov kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe.

Kot so nam takrat še sporočili z ljubljanske policijske postaje, so v še eni zadevi podali ločeno poročilo na podlagi 10. odstavka 148. člena zakona o kazenskem postopku, po katerem “policija pošlje poročilo državnemu tožilcu tudi v primeru, če na podlagi zbranih obvestil ni podlage za kazensko ovadbo”.

Po naših informacijah se je kazenska ovadba, ki jo je policija novembra vložila na tožilstvo, nanašala na primer 14-letnega fanta, ki naj bi ga zdravstveni tehnik, potem ko je bil fant že zvezan na posteljo, udaril in ga dušil z blazino.

Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

“Naznanilka umaknila izjavo”

Kot smo že poročali: štirinajstletnik je bil 9. junija 2020 sprejet na Enoto za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo, ki deluje v okviru Centra za mentalno zdravje na Grablovičevi ulici v Ljubljani, a je bil zaradi prostorske stiske tega dne začasno hospitaliziran na izolacijskem oddelku v Polju. Naslednji dan, 10. junija, so ga premestili na Grablovičevo, kjer je takoj povedal, da ga je tehnik v Polju v dvigalu tepel in mu na obraz tiščal blazino.

Dogajanje nam je že maja potrdil tudi eden od fantovih svojcev: “Povedal je, da ga je, ko so ga fiksirali na posteljo, tehnik udaril v obraz in ga pokril z blazino, da se je dušil. Nad očesom je imel modrico, a nam je osebje takrat reklo, da se je mogoče tudi poškodoval med upiranjem.”

O tem dogodku smo že maja spraševali vodstvo klinike. Generalni direktor klinike prof. dr. Bojan Zalar nam je odgovoril tako: “V konkretnem primeru je bil izveden interni strokovni nadzor, ugotovljene so bile nekonsistentne izpovedbe, posledično ni bilo mogoče z gotovostjo ugotoviti dejanskega stanja in posledično morebitne odgovornosti. Naznanilka je umaknila izjavo.”

‘Naznanilka’ je bila po naših informacijah medicinska sestra, ki naj bi bila priča nasilju.

Ena od članic komisije, ki je opravljala notranji nadzor nad zdravstvenim tehnikom, ki naj bi 14-letnika udaril, je za N1 decembra dejala, da je bil notranji nadzor “farsa”. Kot je povedala, komisija ni opravila pogovora ne s fantom ne z njegovimi zakonitimi zastopniki, medicinska sestra, ki naj bi bila priča nasilju, pa da je povedala dve različni zgodbi.

Več o tem v članku: Policija ovadila zdravstvenika, ki naj bi zvezanega 14-letnika udaril in dušil

Sistemski nadzor poteka že deseti mesec

Že deseti mesec poteka tudi sistemski nadzor nad Psihiatrično kliniko Ljubljana, ki ga je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) uvedel po našem razkritju pričevanj o nasilju na kliniki.

Ko smo pred mesecem dni ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel vprašali, kdaj bo nadzor zaključen, so nam z ministrstva odgovorili: “Potrudili se bomo, da bodo vsi postopki izvedeni v najkrajšem času, ob tem pa bomo zagotovili tudi kakovostno poročilo o izvedenem nadzoru.”

Komisija za sistemski nadzor je po naših informacijah prejšnji mesec dobila novo predsednico, potem ko je prejšnja predsednica Sara Erdić na UNKIZ-u dala odpoved. V minulih mesecih naj bi odstopilo tudi več članov te komisije.

Serija člankov o nasilju

Spomnimo, da smo na N1 konec maja lani v obsežni preiskovalni zgodbi prvič razkrili pričevanja o nasilju nekaterih zaposlenih nad pacienti na sprejemnih oddelkih ljubljanske psihiatrične klinike. Več pacientov, svojcev ter zaposlenih in nekdanjih zaposlenih je izpovedalo, da so bili žrtve oziroma priče nasilja.

Vse naše članke o tej temi, novinarske preiskave, preverjanja, izjave prič, odzive klinike, potek dogajanja, odločitve sveta zavoda, odzive ministrstva … lahko preberete tu: N1 dosje: Pričevanja o nasilju na ljubljanski psihiatrični kliniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!