Primerjalnik cen živil do srede zabeležil več kot 82 tisoč obiskov

Slovenija 07. Okt 202217:58 0 komentarjev
Trgovina
PROFIMEDIA

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po treh tednih spremljanja in primerjave cen košaric živil ugotavlja upravičenost tega ukrepa za omilitev draginje. Zanimanje za primerjalnik je med potrošniki veliko, do 5. oktobra je zabeležil več kot 82.000 obiskov, poudarjajo na ministrstvu.

Spletni primerjalnik cen živil ima prenovljen zavihek Potrošniki nam sporočajo, kjer ministrstvo zbira in objavlja odzive potrošnikov, tako glede predlogov izboljšav, opažanja in stanja pri posameznih trgovcih ter njihovih izkušenj. “Potrošniki preko spletne strani že posredujejo svoja opažanja in mnenja in ministrstvo dejansko informirajo o stanju v trgovinah že naslednji dan po samem popisu,” so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Med drugim so potrošniki opozorili na dvig cen sladkorja, ker se je ta podražil v dneh po popisu. Predlagajo tudi primerjavo cen osnovnih brezglutenskih in drugih dietnih izdelkov za vse, ki imajo zdravstveno predpisane diete. Želijo si tudi vključitev dodatnih prehranskih proizvodov v primerjalnik, kot so na primer namazi, žitarice za zajtrk in mineralne vode.

V kolikor bodo na ministrstvu zaznali neprimerne prakse oziroma sum kršitve, bodo o tem obvestili pristojni inšpekcijski organ, so še poudarili v sporočilu za javnost.

V drugem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 27. septembra, so bile košarice pri vseh šestih trgovcih v Sloveniji cenejše kot v prvem. Košarica najcenejših živil je bila 13,5 odstotka cenejša kot ob prvem, posamezne skupine živil so se v povprečju pocenile za sedem odstotkov. Živila so bila cenejša v 11 skupinah, v eni skupni se cene niso spremenile, v treh pa so bile višje kot ob prvem popisu.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v ponedeljkovi izjavi za medije ocenila, da se je spremljanje cen pokazalo za učinkovit ukrep, s katerim potrošnikom sporočajo primerjavo cen posameznih živil pri posameznih trgovcih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!