Priprave na veliko prenovo v Ljubljani: nova linija avtobusa že obratuje

Slovenija 12. Dec 202314:14 1 komentar

Nova linija mestnega avtobusa, ki je nastala zaradi spremembe voženj vlakov za čas izgradnje novega potniškega centra, že obratuje. Tiste, ki bodo z vlaka stopili v Šiški, bo od nove avtobusne postaje SŽ Šiška po Medvedovi cesti in Frankopanski ulici peljala na Celovško cesto ter od tam nadaljevala pot proti Kolodvoru. Kljub nekaterim pritožbam ljubljanski župan Zoran Janković poudarja, da z novo linijo ni nobenih težav in da bo zato "absolutno ostala".

Prenova železniške in izgradnja nove avtobusne postaje v Ljubljani bo v prometu povzročila nemalo težav. Poleg zapore Dunajske ceste za promet bodo prilagojeni tudi trase in vozni redi vlakov in mestnih avtobusov.

V ta namen so že postavili začasno železniško postajo v Šiški, ki bo v času izven prometnih konic nadomeščala glavno železniško postajališče. Potniki, ki bodo tam izstopili z vlaka, se bodo v središče mesta lahko odpravili z novo avtobusno linijo.

Pot od nove avtobusne postaje SŽ Šiška vodi po Medvedovi cesti, zavije na Frankopansko ulico in nato na Celovško cesto. Linija se nadaljuje mimo postajališč Tivoli, Gosposvetska, Bavarski dvor in Kolodvor.

Je pa trasa, kot je na torkovi tiskovni konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković, tako speljana prav zato, da se lahko vsak, ki na Šiški stopi z vlaka, na eni od postajališč na Celovški cesti odloči, ali bo pot nadaljeval ali prestopil na drug avtobus.

Integrirani mestni prevoz SŽ in LPP
Lokacija dodatnega postajališča SŽ Šiška in trasa nove avtobusne linije (Foto: MOL)

Potniki s plačano vozovnico za vlak se bodo lahko z isto vozovnico peljali tudi z omenjenim avtobusom, je še razložil Janković, saj da bodo tako k uporabi javnega prometa – tudi v času gradnje novega potniškega centra – spodbudili čim več ljudi.

Po njegovem mnenju težav z omenjeno LPP linijo ne bo. Prva ponedeljkova vožnja se je začela z 42 potniki, v dnevu jih je bilo največ 72. V popoldanskem času je bilo potnikov malo: dva avtobusa sta prevažala le šest potnikov, dva pa nič. Zaradi tega bo na liniji odslej vozil enojni avtobus, kar pa bodo po potrebi, če se bo zaradi slabega vremena povečalo število potnikov, tudi spremenili. Zdaj se namreč veliko tistih, ki v Šiški stopijo z vlaka, po Ruski cesti do postajališča na Celovški cesti odpravi kar peš.

Nekatere občane je uvedba nove trase vznejevoljila, predvsem tiste, ki živijo na Medvedovi ulici, po kateri avtobus prej ni vozil, To, da se ljudje pritožujejo, je za Jankovića nerazumno. Zoper omenjeno traso so se mu doslej pritožile tri osebe. “Nekdo ima težave, ker se avtobus pelje po Medvedovi ulici 200 metrov. Tako da bo ta linija absolutno ostala,” je bil jasen.

Za končno nadgradnjo železniške in izgradnjo avtobusne postaje je bilo, tako Janković, potrebno veliko usklajevanja celo leto. Dodal je, da bi v denimo Avstrijo zadevo rešili veliko bolj enostavno: “Progo bi zaprl in je stvar rešena. Vendar si tega ne moremo privoščiti.”

Kako bodo med prenovo vozili ljubljanski avtobusi?

V prvi fazi prenove (4. do 8. januar), ko bo Dunajska cesta popolnoma zaprta za promet, bodo mestni avtobusi, ki peljejo po njej, vozili po spremenjeni trasi. Linije s končnim postajališčem na Železni cesti 3G, 6B, 11B, 12 in 12D bodo vozile le do Kolodvora. Ostali mestni avtobusi bodo preusmerjeni čez Trg OF, Masarykovo, Šmartinsko, Vilharjevo in Dunajsko cesto.

Od druge faze naprej (8. do 21. februar), ko bosta odprta dva vozna pasova Dunajske, bodo avtobusi LPP vozili kot običajno.

Več o prenovi na Dunajski cesti si preberite v članku: Vse, kar morate vedeti o prenovi na Dunajski: takšne bodo štiri faze prenove

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje