Pripravite se: na cestah bo pestro

Slovenija 25. Apr 202412:20 0 komentarjev
promet, zastoj
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Počitniško vzdušje se že pred začetkom praznikov pozna na naših cestah. Ponekod od jutra nastajajo zastoji. V naslednjih dneh bo gostota prometa na slovenskih cestah še večja, na pretočnost bodo vplivala tudi dela. Med drugim na primorski avtocesti.

Bližajo se prazniki, šolske počitnice in lepo vreme. Čeprav se počitnice pri nas še niso začele, se praznično vzdušje že pozna na slovenskih cestah.

Od zgodnjega jutra nastajajo zastoji iz smeri Italije proti Ljubljani, saj zahodni sosedje danes praznujejo dan osvoboditve.

V naslednjih dneh bo prometna obremenitev še večja, saj se bodo začele tudi počitnice v Sloveniji. Ta konec tedna bo najbolj prometno obremenjeno sobotno dopoldne, ocenjujejo na Prometno-informacijskem centru. V soboto se namreč začnejo tudi počitnice na Nizozemskem in v delu Belgije.

V primeru lepega vremena bodo na cesti še dnevni izletniki, kar bo gostoto dodatno povečalo.

Na primorski avtocesti bodo potekala še dela

Daljše zastoje v soboto pričakujemo predvsem na primorski avtocesti, kjer bodo v soboto in nedeljo potekala tudi dela. Dela med priključkoma Unec in Logatec proti Ljubljani se bodo začela v soboto ob 6. uri zjutraj in bodo trajala do nedelje do 16. ure. V tem času bo promet med omenjenima priključkoma potekal samo po enem prometnem pasu. “Pričakujte zgostitve prometa in zastoje,” so na družbenem omrežju X zapisali pri InfoPoti.

Gnečo pričakujejo tudi na štajerski in gorenjski avtocesti

V petek in soboto lahko povečano gostoto prometa pričakujemo tudi iz smeri Avstrije proti Hrvaški. Promet bo tako povečan tudi na celotni štajerski in prekmurski avtocesti, pa tudi na avtocestnem odseku Maribor-Šentilj.

“Največ težav bo na ljubljanskem obroču ter delu primorske avtoceste med Ljubljano in Vrhniko,” opozarjajo pri InfoPoti. Zastoji bi lahko nastali predvsem na zahodnem in južnem kraku obvoznice – predvsem pa v okolici razcepov Koseze, Kozarje in Malence.

Druga dela, ki bodo lahko ovirala promet v naslednjih dneh

Dela med počitnicami bodo potekala tudi na gorenjski avtocesti. Promet v predoru Karavanke bo zaradi del v noči na petek in soboto potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom. Še vedno potekajo tudi dela med priključkoma Jesenice vzhod in zahod v obe smeri, zato promet na odseku poteka po enem voznem pasu v vsako smer.

Dela še vedno potekajo tudi med razcepom Koseze in predorom Šentvid. Pomet poteka po zoženih pasovih.

Dela na cesti
Dela na cesti (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na štajerski avtocesti bo v noči na petek promet proti Mariboru oviran zaradi del pred izvozom Lukovica. Dela bodo trajala od 18. ure v četrtek do 2. ure v petek.

Do konca maja na štajerski avtocesti načrtujejo tudi menjavo prometne signalizacije med Arjo vasjo in Šentjakobom, zato je tam občasno zaprt odstavni ali vozni pas.

Medtem ko na Prometno-informacijskem centru za ponedeljek in torek ne napovedujejo povečanega prometa, bo drugače za prvi in drugi maj. Praznik dela obeležujejo v večini evropskih držav. Visoko gostoto prometa na PIC napovedujejo tudi v nedeljo, 5. maja, ko bo konec počitnic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!