Pripravite se: zvečer nas bo dosegla hladna fronta z nevihtami in močnimi nalivi

Slovenija 22. Sep 202311:38 > 14:27 4 komentarji
Močne padavine
Foto: PROFIMEDIA

Slovenijo bo pozno popoldne dosegla hladna fronta, ki prinaša nevihte, ob katerih lahko nastanejo močnejši in tudi dolgotrajni nalivi. V naslednjih 24 urah lahko lokalno pade 80, celo 100 litrov padavin na kvadratni meter, je za N1 opozoril dežurni prognostik agencije za okolje (Arso) Anže Medved. Arso je za zahodno, južno in osrednjo Slovenijo izdal oranžno vremensko opozorilo, za severovzhodni del države pa rumeno. Glavnina dežja, ki bo krajevno lahko povzročila težave z meteorno vodo ali naraslimi hudourniškimi vodotoki, bo padla do sobotnega jutra.

Slovenijo bo pozno popoldne dosegla hladna fronta, ki bo nad naše kraje prišla od zahoda oziroma severozahoda. Čeprav bodo že pred njenim prihodom nastajale predfrontalne plohe in nevihte, bo glavnina dogajanja strnjena na današnji večer in v noč na soboto.

“Z bližanjem fronte se bo vremenska aktivnost povečala. Pozno popoldne oziroma proti večeru bo fronta dosegla Slovenijo in jo v noči na soboto prešla. Pričakujemo pogoste plohe in nevihte. Ob teh so možni močnejši in dolgotrajni nalivi,” je za N1 pojasnil dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Anže Medved. Na Arsu so zato za zahodni, južni in osrednji del države izdali oranžno vremensko opozorilo. Ob nevihtah in nalivih je sicer pričakovati tudi veter, ki bo danes najbolj izrazit ob slovenski obali, kjer bo pihal okrepljeni jugo. V notranjosti države in v severovzhodni Sloveniji pa močnejši jugozahodni veter. Nekoliko manj burno vremensko dogajanje bo zvečer le v severovzhodni Sloveniji, za katero so meteorologi izdali rumeno vremensko opozorilo.

Padavine
Foto: Agencija RS za okolje

Ponoči bodo nevihte s padavinami postopno zajele vso državo. “Ob nalivih lahko v naslednjih 24 urah lokalno pade tudi 80, celo 100 litrov dežja na kvadratni meter,” je za N1 dodal Medved. Kot so na družbenem omrežju Facebook zapisali na Arsu, nevihte in nalive lahko pričakujemo na Primorskem, Notranjskem in v Posočju, jugozahodnik pa jih bo lahko širil proti Gorenjski, na območje Polhograjskih in Škofjeloških hribov ter na jugu iznad Kvarnerja na območje Snežnika in Kočevske. Drugod bodo možnosti za nalive manjši. “Seveda bo šlo za krajevne pojave, lahko se bodo vzpostavili pasovi močnejšega dežja, ki bodo trajali,” so poudarili.

Glavnina vremenskega dogajanja bo tako strnjena na današnji večer, in čeprav bo ozračje nestabilno tudi v prvem delu noči, se bo do jutra vseeno nekoliko stabiliziralo. Težišče padavin se bo preneslo nad jugovzhodno in severovzhodno Slovenijo. Primorskem bo zapihala šibka burja. Jutri bodo višinski vetrovi hitro slabeli. V nižjih zračnih plasteh bo zrak ohlajen in dež bo čez dan slabel. Popoldne bodo predvsem nad zahodno Slovenijo še možne plohe, ki bodo nastajale v osi višinske doline. Takrat je zrak v višjih slojih ozračja najhladnejši, so še dodali na Arsu.

Vremenska fronta pa s seboj ne prinaša zgolj obilnih padavin, temveč tudi nižje temperature, saj bo kar dobro ohladila ozračje. “Tudi jutri bo oblačno in deževno. Ker bo k nam od severovzhoda začel dotekati hladnejši zrak, se bo bistveno shladilo. V večjem delu Slovenije bodo dnevne temperature ostale pod 20 stopinj Celzija,” je za N1 dejal Medved.

40min

Hidrološko opozorilo

Ker se bodo zvečer in v noči na soboto padavine v zahodni, osrednji in delu severne Slovenije okrepile – možni bodo dolgotrajnejši nalivi v pasovih – so hidrologi Arsa za večji del države izdali hidrološko opozorilo. Ob tem se lahko razlijejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke.

Hidrološko opozorilo
Foto: Agencija RS za okolje

Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Hitro naraščanje vodotokov je mogoče tudi na nekaterih območjih, kjer so odtočne razmere po avgustovski ujmi spremenjene. Večja verjetnost za ta pojav je na območju Gorenjske in Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje