Prodor hladne polarne zračne mase: zadišalo bo po zimi, kmalu lahko tudi sneži

Slovenija 23. Nov 202309:22 2 komentarja
Sneg v Sarajevu
Foto: F.Z./N1

Na Agenciji RS za okolje pravijo, da bo ta konec tedna zadišalo po zimi. Kako mrzlo bo in kdaj lahko pričakujemo sneg?

Agencija RS za okolje (Arso) je sporočila, da ob koncu tedna pričakuje prodor hladne morske polarne zračne mase iznad območja Severnega morja in Skandinavije proti srednji Evropi, Alpam in Balkanu. Vremenoslovci napovedujejo, da bo hladna fronta Slovenijo prešla v noči s petka na soboto, ob njenem prehodu pa bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh.

Ker bo smer višinskih vetrov v soboto in nedeljo nad Slovenijo severozahodna, padavin pri nas vremenoslovci ne pričakujejo, bo pa lahko občasno snežilo na severni strani Alp.

Kako mrzlo bo?

Ohladitev bo najbolj občutna v gorah. Tako lahko v soboto in nedeljo na Kredarici pričakujemo temperaturo okoli med –12 in –15, na Rogli in Krvavcu pa od –5 do –8 stopinj Celzija.

Po nižinah bodo hladna predvsem jutra, v zatišnih legah bo lahko jutranja temperatura okoli –5, čez dan pa se bo v notranjosti Slovenije segrelo na 5, na Primorskem pa na okoli 10 stopinj Celzija.

Kdaj lahko pričakujemo sneg?

Zaradi suhega zraka megle v glavnem ne bo. Tako bo konec tedna razmeroma sončen, a hladen. Nekaj snežink bo lahko na severovzhodu države po zraku zaplesalo v noči na nedeljo, verjetnost sneženja v notranjosti pa se bo povečala v začetku prihodnjega tedna.

Dežurni prognostik na Arsu Andrej Velkavrh je dejal, da bo predvidoma druga ohladitev sledila s torka na sredo, ko bodo dnevne temperature od 0 do 5 stopinj Celzija. Hladno vreme pa bi se lahko zadržalo do konca prihodnjega tedna. Nekaj padavin bo padlo v noči s ponedeljka na torek, meja sneženja pa bo nizka.

“A za zdaj ni videti, da bi po nižinah kaj zapadlo. Med 500 in 600 metri nadmorske višine pa bi lahko zapadlo med 5 in 10 centimetrov snega,” je dejal Velkavrh in dodal, da je treba te napovedi “jemati z rezervo”. Nekaj več snega pa bi lahko zapadlo naslednji petek, a le “če bo šel proces prav”. Te napovedi še niso zanesljive, saj je odvisno, kje točno bo ciklon, je še povedal Velkavrh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje