Programski svet RTVS ni potrdil programsko-produkcijskega načrta za leto 2023

Slovenija 19. Dec 202217:59 > 19:08 3 komentarji
tv slovenija
Borut Živulović/BOBO

Programski svet Radiotelevizije Slovenija ni potrdil predloga programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2023. Za je glasovalo 14 članov, medtem ko bi bilo za sprejetje predloga potrebnih najmanj 15 glasov podpore. Niso dali niti pozitivnega mnenja k predlogu finančnega načrta zavoda za leto 2023, ki ga bo v sredo obravnaval nadzorni svet.

Predlog PPN za leto 2023 je predvidel vrnitev 20-minutne zunanjepolitične oddaje Globus na prvi program televizije. Ni pa predvidel vrnitve oddaj Studio City, Točka preloma in Politično s Tanjo Gobec.

Predstavnica sveta delavcev Ksenija Horvat je še pred glasovanjem o predlogu PPN sporočila mnenje sveta delavcev, po katerem oba predloga dokumentov nista usklajena in ustrezno pripravljena. Posebej nedomišljen se jim zdi programski načrt Televizije Slovenija (TVS), ki beleži drastičen padec gledanosti, zlasti informativnih oddaj. V tem delu je PPN za leto 2023 po njihovi oceni neambiciozen, brez načrta za nove prodorne programske vsebine, ki bi spet pritegnile gledalce.

Če vodstvo nima boljših idej, mu svet delavcev predlaga vrnitev dobro gledanih in prepoznavnih oddaj, kot so bile Studio City, Globus, Točka preloma in Politično s Tanjo Gobec.

Prihodnje leto predvidenih približno pet milijonov evrov primanjkljaja

Ob predlogu finančnega načrta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za leto 2023 pa so navedli, da ta že brez finančnih posledic zadnjega aneksa h kolektivni pogodbi zavoda, ki predvideva visoke odpravnine, napoveduje približno pet milijonov evrov primanjkljaja, kar ogroža stabilnost poslovanja RTVS.

Sicer pa svet delavcev ocenjuje, da pri omenjenem aneksu obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, ker gre za nenamensko uporabo javnih sredstev, in je zato že vložil kazenske ovadbe, je povedala Horvat.

Strokovna direktorica zavoda za področje financ Anica Žgajnar je pri tem zagotovila, da odpravnine iz 7. člena zadnjega aneksa h kolektivni pogodbi niso bile mišljene za vodilne in vodstvene delavce. Zaposleni na mandatu niso upravičeni do odpravnin po tem aneksu, je zatrdila. Sicer pa je za odpravnine v naslednjem letu po njenih besedah predvidenih 1,375 milijona evrov.

Predsednik sveta delavcev Robert Pajek je dejal, da bi glede tega, da odpravnine niso namenjene vodilnim delavcem, potrebovali pisna zagotovila. Zdi se mu namreč neverjetno, da je bilo v aneks dodano nekaj, kar potem ne bi veljalo. V aneksu, ki so ga podpisali generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS Peter Kosmač in predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, je “govora o astronomskih vsotah”, je opozoril.

Aneks je proti koncu minulega tedna naletel na ostro nasprotovanje ne le sveta delavcev, ampak tudi Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS in Sindikata novinarjev Slovenije. Koordinacija in sindikat sta napovedala uporabo vseh pravnih sredstev, da preprečita škodljive posledice aneksa.

Na programskem svetu tudi o pojasnilu Krajnca v Dnevniku

Programski svet se je v nadaljevanju današnje seje seznanil z mnenjem varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Marice Uršič Zupan o avgustovskem pojasnilu voditelja TV Dnevnika Saše Krajnca gledalcem, da je prispevek o uvodniku Mladine objavljen po naročilu odgovorne urednice TVS Jadranke Rebernik. Gledalci so zaradi takšne napovedi prispevka dobili občutek, da gledajo nekaj, česar ne bi smeli ali ni bilo vredno objave, kar pa ne drži, je dejala Uršič Zupan.

Programski svetnik Gregor Drnovšek, ki je predstavnik zaposlenih, je opozoril, da je bil prispevek vsiljen, saj o njem nista vedela ničesar niti urednica oddaje Vesna Pfeiffer niti voditelj Krajnc. Programskega svetnika Pajka, prav tako predstavnika zaposlenih, pa moti, da vodstvo skoraj identične primere obrne tako, kot mu je v prid.

Direktor TVS Uroš Urbanija je ob tem dejal, da se je tokrat zgodilo prvič, da bi voditelj ali dnevni urednik v etru obračunal z odgovornim urednikom. Glede na to je izrazil zadovoljstvo z mnenjem varuhinje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje