Prometno nesrečo, v kateri je umrl prebežnik, povzročil 24-letnik

Črna kronika 21. Mar 202214:17 > 14:30
policija
PU CELJE

Prometno nesrečo, ki se je 12. marca zgodila na avtocesti zunaj naselja Tepanje in v kateri je umrla ena oseba, je povzročil 24-letni državljan Severne Makedonije, ki je s kraja nesreče pobegnil. Policija ga je nato izsledila na železniški postaji v Kopru. 24-letnika so policisti privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Za storjena kazniva dejanja ovadenim grozi od 3 do 15 let zapora.

12. marca, nekaj čez polnoč, se je na avtocesti zunaj naselja Tepanje zgodila tragična prometna nesreča. V njej je ena oseba umrla, enajst ljudi je bilo poškodovanih. Nesrečo je povzročil 24-letni voznik kombiniranega vozila, ki je v vozilu nezakonito prevažal 12 prebežnikov. Voznik je med vožnjo proti Ljubljani zapeljal čez odstavni pas na travnato površino ob desnem smernem vozišču in nato na kovinsko varnostno ograjo, po kateri je vozilo drselo dobrih 30 metrov, nato pa se je večkrat prevrnilo in po trku v žičnato ograjo obstalo pred brežino Dravinje, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Nezakonito so jih nameravali prepeljati v Italijo

24-letni voznik je po trčenju s kraja nesreče pobegnil, na kraju prometne nesreče pa v vozilu pustil 12 ilegalnih prebežnikov, ne da bi jim nudil potrebno pomoč. Eden od njih – njegova identiteta še ni potrjena – je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče, državljan Turčije se je v trčenju hudo poškodoval, lažje pa je bilo poškodovanih šest državljanov Indije, trije državljani Turčije in državljan Afganistana. Poškodovane so z reševalnimi vozili odpeljali v bolnišnico.

Ena oseba je zaradi hudih telesnih poškodb še vedno na zdravljenju, drugi pa so po opravljenih postopkih zaprosili za mednarodno zaščito in so bili nastanjeni v azilnem domu. Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da so prebežniki, udeleženi v prometni nesreči, mejo med Hrvaško in Slovenijo peš nezakonito prestopili v Ljutomeru, kjer so jih v tovorno vozilo sprejeli osumljeni in jih nameravali nezakonito skozi Slovenijo prepeljati v Italijo.

policija
PU CELJE

“Po tragični prometni nesreči smo nemudoma začeli intenzivno zbiranje obvestil in iskanje voznika in sodelujočih. Celjski kriminalisti so na dan nesreče prostost odvzeli dvema državljanoma Kosova, starima 18 in 21 let, stanujočima na območju Celja, ki sta osumljena kaznivega dejanja prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja, saj sta sodelovala pri prevozu ilegalnih prebežnikov, in sicer tako, da sta z osebnim vozilom spremljala kombinirano vozilo, s katerim je voznik prevažal 12 ilegalnih prebežnikov. V nadaljevanju smo prostost odvzeli še enemu državljanu Kosova, tudi stanujočemu na območju Celja, staremu 21 let, ki je prav tako sodeloval pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja. Vse tri smo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je odredil pripor,” so pojasnili na celjski policijski upravi.

policija
PU CELJE

Pobeglega 24-letnega voznika kombiniranega vozila, sicer državljana Severne Makedonije, ki stanuje v Celju, so intenzivno iskali. V petek so ga koprski policisti med izvajanjem aktivnosti obravnavali na železniški postaji v Kopru.

Ko so videli, da je zanj razpisan ukrep – prijetje s privedbo, so mu odvzeli prostost. 24-letnika, osumljenega povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči in prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja so policisti privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od 3 do 15 let zapora.