Protesti v Srbiji se nadaljujejo: “Ves svet ve, da smo tatove ujeli pri kraji”

Slovenija 16. Jan 202420:50 0 komentarjev
N1 Beograd Vlasta Vukićević
Foto: Vlasta Vukićević/N1 BEOGRAD

Skoraj mesec dni po volitvah v Srbiji še vedno potekajo protesti. Danes je več tisoč ljudi znova zahtevalo razveljavitev volitev in razpis novih.

V Beogradu se je danes znova zbralo več tisoč ljudi, ki so pred stavbo državne volilne komisije (RIK) protestirali zaradi domnevnih nepravilnosti na decembrskih parlamentarnih in lokalnih volitvah. Ponovno so zahtevali razveljavitev volitev in razpis novih, poroča portal srbske televizije N1.

“Danes ves svet ve, da smo tatove ujeli pri kraji,” je na shodu pred poslopjem volilne komisije dejala predstavnica opozicije Marinika Tepić. Med nagovorom množice je pozdravila tudi odločitev Evropskega parlamenta, da bo v sredo razpravljal o nedavnih volitvah v Srbiji.

V Srbiji so 17. decembra potekale parlamentarne in lokalne volitve, na katerih je slavila vladajoča Srbska napredna stranka (SNS). Opozicija je stranki kmalu po volitvah očitala volilno krajo. O številnih nepravilnostih, med drugim o skupinskem glasovanju, kršitvah tajnosti glasovanja in t. i. fantomskih volivcih, so poročali tako tuji kot domači opazovalci.

Opozicija zato zahteva razveljavitev volitev, doslej pa so na okoli 40 voliščih ponovili glasovanje zaradi ugotovljenih nepravilnosti.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je večkrat izjavil, da ne bo popustil zahtevam protestnikov, niti dopustil mednarodne preiskave o domnevnih volilnih nepravilnostih. Ob tem je poudaril, da so volitve stvar državnih organov Srbije in njenih institucij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!