Po sedmih urah protestnike odgnali policisti in dež

N1 video 29. Sep 202106:59 > 20:49 28 komentarjev
N1

Na Trgu republike so se že tretjo sredo zapored zbrali nasprotniki vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Po treh urah zbiranja so se na poziv Zorana Stevanovića začeli premikati proti predsedniški palači ter pot nadaljevali po Celovški cesti. Ko so protestniki dosegli severno ljubljansko obvoznico, jih je policija pozvala, naj zapustijo prizorišče. Ker se niso odzvali, je policija uporabila vodni top in solzivec. Z ljubljanske policijske uprave so sicer sinoči sporočili, da protestni shod ponovno ni uradno prijavljen, so pa kljub temu opravili razgovore z nekaterimi posamezniki, ki so v javnosti pozivali k udeležbi na shodu.

Današnji protestni shod nasprotnikov vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, že tretji zapored, po navedbah ljubljanske policijske uprave vnovič ni bil prijavljen policijski postaji ali upravni enoti, kar je razvidno tudi s spletne strani eUprave. Uradno oceno števila udeležencev bo policija podala po koncu neprijavljenega shoda.

Protestniki so se sprva zbrali na Trgu republike, nato so se ob 16. uri začeli premikati. Večja skupina protestnikov je dosegla severno ljubljansko obvoznico, manjše skupine protestnikov so ostale v središču prestolnice. Severna obvoznica v  smeri proti Mariboru je bila nekaj časa zaprta. Policija je zopet uporabila vodni top, že tretjič v zadnjem letu dni. Protestniki so kljub vodnemu topu dolgo vztrajali ter kljub pozivom policistov niso zapustili prizorišča. Ko so v smeri proti obvoznici pristojni poslali okrepitve, je policija začela uporabljati tudi solzivec, nakar je množica začela zapuščati prizorišče ter se je začela vračati proti središču prestolnice.

Na poti do prestolnice je policija vnovično uporabila solzivec. Protestniki so se ob 19. uri vrnili na Trg republike, množica pa se je začela počasi razhajati. Spomnimo, tako je izgledalo tudi pred dvema tednoma, ko so zatem, ko je padel mrak, izbruhnili nasilni izgredi. Policija je nekaj protestnikov že popisala. Tik pred 20. uro je izbruhnil pretep, vendar je policija provokatorja hitro obvladala. Vsaj dve osebi je policija pridržala in odvedla vklenjeni v lisice. Kmalu zatem se je v središču Ljubljane slišal topovski udar, na mesto poka pa so odhitele okrepitve v polni opravi. Po več kot sedmih urah so policisti s Trga republike vendarle pregnali še zadnje protestnike.

Več o dogajanju na protestih:

>> PROTESTNIKI TUDI AGRESIVNI, OVIRAJO DELO N1
>> TRENUTEK, KO JE POLICIJA UPORABILA VODNI TOP IN SOLZIVEC
>> PROTESTNIKI ZAPRLI SEVERNO OBVOZNICO IN CESTE PO LJUBLJANI
>> MOČAN POK NA TRGU REPUBLIKE

Protestniki napadali novinarje

Protestniki, ki se kljub pozivom policije niso razšli, so postajali iz ure v uro bolj agresivni. Napadli so tudi novinarko Sveta na Kanalu A. Ovirali so njo in snemalca, proti njima pa metali predmete, tudi steklenice. Protestniki so pot nadaljevali proti stavbi RTV Slovenije, kamor se je bližal tudi policijski vodni top. Odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič je sporočila, da protestniki pred stavbo vpijejo, da hočejo svojih pet minut.

“Novinarji samo opravljajo svoje delo! Pozivamo vse, naj spoštujejo delo novinarjev in novinark na terenu ter jih ne ogrožajo. Ob tem pozivamo vse medijske hiše in policijo, naj zagotovijo varnost novinarjev na terenu,” so sporočili iz Društva novinarjev Slovenije. “Še nikoli nisem doživel toliko agresije na novinarje kot danes,” pa je javil Miha Orešnik, ki je dogajanje na terenu spremljal od samega začetka neprijavljenega shoda.

Vklop novinarja N1 Mihe Orešnika v trenutku, ko so se protestniki začeli vračati v center:  

Policija pozivala, naj se protestniki razidejo

S Policijske uprave (PU) Ljubljana so malo po 17. uri sporočili, da je shod zaradi zagotovitve varnosti vsem osebam razpuščen. “Policisti so zaradi zagotovitve varnosti pričeli z uporabo prisilnih sredstev. Vse pozivamo naj mirno zapustijo območje ljubljanske severne obvoznice in upoštevajo navodila in ukaze policistov,” je sporočil Tomaž Tomaževic, predstavnik za odnose z javnostmi ljubljanske policije.

Vse udeležence shoda so pozvali, naj zapustijo območje in upoštevajo ukaze policije. “Policisti bodo za zagotovitev varnosti in vzpostavitev javnega reda ravnali skladno s svojimi pooblastili,” je še sporočil Tomaževic in dodal, da bodo v primeru neupoštevanja ukazov uporabljena prisilna sredstva.

Vklop novinarja N1 Mihe Orešnika v trenutku, ko je policija uporabila vodni top. 

Vklop novinarja N1 Mihe Orešnika na protestu malo po 17.uri. 

Vklop novinarja N1 Mihe Orešnika na protestu malo pred 17.uro. 

Policistom delili vrtnice

Napetost, ki je bila po peti uri v zraku, je bila v nasprotju s tem, kar je bilo moč čutiti na začetku. Na Trgu republike, kjer so se protestniki ob 13. uri začeli mirno zbirati, smo med prvimi prisotnimi opazili tudi predsednika stranke Resni.ca in kranjskega mestnega svetnika Zorana Stevanovića, ki od prvega shoda, ki se je prelevil v nasilne izgrede, zanika, da je organizator dogodka, kljub temu pa v javnosti nenehno poziva k udeležbi na protestu. Zbrano množico je tudi nagovoril, jih pozval, naj bodo potrpežljivi, saj ljudje na protest še prihajajo. Ko se jih bo zbralo dovolj, pa bodo “izvedli premik in šli ljudi pogledat v oči.” Z besedami Stevanovića bodo tako videli, ali imajo “ljudje pogum in čisto vest, da jih pogledajo nazaj.”

Premik proti predsedniški palači so izvedli okoli 16. ure, po končanih nagovorih prisotnih. Skupina, zbrana na Trgu republike, se je kmalu ločila. Nekaj jih je šlo po Prešernovi cesti in ustavilo promet, velik del pa jih je ostal pred uradom predsednika. Zaradi protestnikov je središče Ljubljane prometno obstalo. Številni vozniki niso vedeli, kaj se dogaja in zakaj stojijo v koloni, zato so začeli zapuščati avtomobile. Policistom, ki varujejo območje, se je pridružila tudi policijska konjenica. Celovška cesta je zaprta, policisti pa voznikom niso pustili zavijanja v smeri proti protestnikom.

Vklop novinarja N1 Mihe Orešnika na protestu ob 16.uri. 

Tik pred premikom protestnikov so policistom, ki so varovali območje v bližini sedeža NLB, začeli deliti vrtnice, v znak solidarnosti z ljudstvom pa so vzklikali “kape dol”. Policisti so si nato nadeli zaščitne maske, protestniki pa so sledili pozivu Zorana Stevanovića in se začeli premikati proti predsedniški palači.

Na protestu je bil kratek čas prisoten tudi oče umrle 20-letnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. Komentiral je, da nihče ne opozarja, da za mlajše od 40 let cepljenje s cepivom proizvajalca Janssen ni priporočljivo.

Med udeleženci današnjega shoda je na številnih transparentih moč opaziti nasprotovanje pogoju PCT, nekateri so vihrali tudi s slovenskimi zastavami, številni so bili opremljeni s piščalkami in navijaškimi rekviziti. Govorci so prisotne pozivali k državljanski nepokorščini, k neupoštevanju pogoja PCT, na stopnicah na Trgu republike, ki služijo kot govorniški oder, pa je eden izmed govorcev simbolno razrezal tudi zaščitno kirurško masko.

Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021, vodni top: Policija Protesti 29. 09. 2021, vodni top: Policija
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1

Janša: Zakaj se ne zdravite na Facebooku?

Na današnji shod se je že odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal, “ko zdravstvena stroka svetuje cepljenje zoper covidu-19, je to za nekatere zarota. Ko pa jim ista stroka in isti ljudje predpišejo na stotine ostalih terapij, zdravil in cepljenj – pa jim verjamejo in zaupajo.” Ob tem se je vprašal, zakaj se ne gredo zdraviti na Facebook.

Gregorčičevo ulico so zaprli do poldneva, prav tako so do polovice zagradili Trg republike, kjer je bilo okoli pol ene ure več policistov kot protestnikov. Ljubljano je ob 13. uri, torej ob uradnem začetku protesta, začel preletavati tudi helikopter. Državni zbor je zagrajen z vseh strani, vstop je bil tako možen samo na zadnjem vhodu, ki ga je ves čas varovala policija. Policisti so prisotne že na začetku opozarjali, da gre za neprijavljen shod, ki bo vseskozi videonadzarovan.

Območje shoda videonadzorovano

Policija je že v torek sporočila, da sredin shod ponovno ni prijavljen. “Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je rediteljska služba,” so sinoči sporočili s PU Ljubljana. Kljub temu so opravili razgovore z določenimi posamezniki, ki so v javnosti pozivali k udeležbi na shodu, in jih pozvali k spoštovanju zakona o javnih zbiranjih.

“V primerih neprijavljenih shodov za red skrbijo policisti, zato morebitne udeležence pozivamo, naj spoštujejo navodila policistov. Naloga policije je zagotavljanje varnosti. Tako bo tudi v tem primeru. Policija pa bo zoper morebitne kršitelje ukrepala,” so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Napovedali so omejeno gibanje oziroma promet na Šubičevi ulici in ostalih ulicah v centru mesta, s čimer bodo zagotavljali varnost udeležencev shoda. Obenem bo območje shoda videonadzorovano. “Opozarjamo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov (kot so pirotehnična sredstva, palice, orodje),” so pozvali na policiji in udeležencem odsvetovali, da na shod prihajajo z otroki, in jih pozvali k odgovornemu, dostojnemu in mirnemu izražanju stališč.

Včeraj protesti tudi v Trbovljah

Ob torkovem obisku vlade v Trbovljah je civilna družba pred Delavskim domom Trbovlje pripravila protivladni protest. Skušali so vstopiti tudi v dvorano, a jim je policija to preprečila. Sprva so v okolici čakali, da bo vladna ekipa dom zapustila, a so se kasneje mirno razšli.

K udeležbi na protestih je na družbenih omrežjih pozvala Protestna ljudska skupščina, ki sicer poziva na petkove proteste. Shod je varovalo precejšnje število policistov. Svojo prisotnost na trgu so tekom večera še dodatno okrepili, pripeljali so tudi pse. Za uspešno opravljeno delo je policiste kasneje na Twitterju pohvalil generalni direktor policije Anton Olaj.

protest, shod protest, shod
N1
protest, shod protest, shod
N1
shod, protest shod, protest
N1
zoran stevanović, protest zoran stevanović, protest
N1
Zapora Gregorčičeve ulice Zapora Gregorčičeve ulice
N1
Zapora Gregorčičeve ulice Zapora Gregorčičeve ulice
N1
shod, protest shod, protest
N1
shod, protest shod, protest
N1
shod, protest shod, protest
N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1
Protesti 29. 09. 2021 Protesti 29. 09. 2021
Uroš Kokol/N1