Izgredi v Ljubljani: solzivec in vodni top, več poškodovanih policistov

Koronavirus 15. Sep 202119:42 > 16. Sep 2021 10:25 5 komentarjev

Na Trgu republike v Ljubljani so se zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev covida-19. Po dveh urah javnega shoda so izgredniki prižgali bakle in jih začeli metati proti parlamentu, policija pa je odgovorila s solzivcem in vodnim topom. Na PU Ljubljana so potrdili, da so bili med izgredi poškodovani policisti.

Protestniki, ki so se okoli 18. ure zbrali na javnem shodu na Trgu republike v Ljubljani, so imeli dve zahtevi: spremembo ukrepov za zajezitev covida-19 v priporočila in predčasne volitve.

Pred protestom so organizatorji pozvali k mirnemu shodu, a se je zgodil incident že, ko je eden od prisotnih vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod, a ga je zgrešil. Nato so razmere eskalirale.

Prisotni so prižgali navijaške bakle in jih začeli metati proti parlamentu. Ena od bakel se je ustavila na sredini nadstreška nad vrati in gorela. Metali so tudi granitne kocke, steklenice in pirotehniko. S temi predmeti so napadli tudi policiste.

Kot je po Twitterju zapisal predsednik DZ Igor Zorčič, je bilo na poslopju parlamenta razbitih okoli 12 oken. “Protestnike pozivam, da v bodoče protestirajo mirno in ne izvajajo nasilja, politike pa, da tega dogodka ne izkoriščajo za medsebojna obračunavanja,” je še zapisal.

Zadnje novice o izgredih:

>> NASILNI IZGREDI: KOGA OBRAVNAVA POLICIJA
>> JUTRO PO IZGREDIH: KAKO JE VIDETI PARLAMENT
>> NOVI POSNETKI VČERAJŠNJIH IZGREDOV

PU Ljubljana je za N1 potrdila, da je nekaj oseb pridržanih, v času poročanja pa še ni bilo znano, koliko. Potrdili so tudi, da so bili poškodovani policisti. Po njihovih informacijah se je na shodu zbralo 8.000 ljudi.

Protestnik v prvi vrsti pred parlamentom je dejal: “Ko igramo fuzbal, so Viole in Green Dragonsi na nasprotnih bregovih, ko gre za Slovenijo, pa stopijo skupaj.” Na shodu so očitno bile prisotne tudi nogometne navijaške skupine.

Ko se je množica še naprej približevala parlamentu in metala bakle, je policija odgovorila s solzivcem in jih razgnala. Nato je uporabili tudi vodni top. Mnogo protestnikov se je razbežalo in umaknilo na križišče Šubičeve in Slovenske ceste, še naprej pa so letele tako bakle kot solzivec. Izgredniki so še naprej metali kamne v parkiran policijski avto.

Trenutek, ko se je zaradi solzivca množica razbežala:

Nad Ljubljano je krožil policijski helikopter, policija pa je vpoklicala številne okrepitve.

Več o dogajanju na izgredih:

>> IZGREDNIKI METALI SMETNJAKE, PO ZRAKU LETELE BAKLE
>> TRENUTEK, KO SO V PARLAMENT PRILETELE PRVE BAKLE
>> POLICIJA PO LETU DNI ZNOVA UPORABILA VODNI TOP
>> POLICIJA ZARADI NEMIROV KLICALA REZERVE
>> JANŠA: VLADA NE BO POPUŠČALA NOBENIM PRITISKOM

Vodni top prvič po novembru lani

Policija je vodni top nazadnje uporabila novembra lani, ko so v središču Ljubljane prav tako izbruhnili nemiri. Takrat so izgredniki, ki so prišli naklepno povzročat nemire, enako kot danes uporabili pirotehnična sredstva, tedaj tudi granitne kocke. Ali gre za iste izgrednike, v tem trenutku še ni znano. Poklicali smo ministra za notranje zadeve Aleš Hojs, ki ni želel dati komentarja. Se pa je odzval na družbenem omrežju Twitter.

Na Kongresnem trgu so izgredniki zakurili več smetnjakov in tako zanetili več manjših požarov. V več manjših skupinah so se razpršili po Ljubljani.

Iz Bežigrada proti centru Ljubljane je nekaj čez 22. uro krenilo devet policijskih maric. Kot so za N1 pojasnili na PU Ljubljana, je po središču prestolnice “razbijalo” več skupin izgrednikov, ki so se razbežali.

Navijaške bakle Navijaške bakle
N1
Protest proti vladnim ukrepom, shod Protest proti vladnim ukrepom, shod
Borut Živulovič/BOBO
Protest proti vladnim ukrepom, shod Protest proti vladnim ukrepom, shod
Borut Živulovič/BOBO
Protest proti vladnim ukrepom, shod Protest proti vladnim ukrepom, shod
Borut Živulovič/BOBO
Protest proti vladnim ukrepom, shod Protest proti vladnim ukrepom, shod
Borut Živulovič/BOBO
Protest proti vladnim ukrepom, shod Protest proti vladnim ukrepom, shod
Borut Živulovič/BOBO
Protest proti vladnim ukrepom, shod Protest proti vladnim ukrepom, shod
Borut Živulovič/BOBO
Policisti pred DZ: shod nasprotnikov cepljenja Policisti pred DZ: shod nasprotnikov cepljenja
N1

Dvomi o nespornih znanstvenih dognanjih

Zbrani na shodu so pod vprašaj postavljali tudi vse znanstvene ugotovitve in nesporna dejstva o koronavirusu in cepivih.

Medtem se epidemiološka slika v državi še naprej slabša. V torek so ob 6.745 opravljenih PCR-testih potrdili 1.364 novih okužb s koronavirusom. Na intenzivni negi se zdravi 76 ljudi, umrlo pa je kar šest bolnikov s covidom-19. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 11.238 aktivnih primerov okužbe.

Čeprav se zanimanje za cepljenje povečuje, zadostne precepljenosti še nismo dosegli. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov ljudi, z vsemi pa 45 odstotkov oziroma 947.759 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje