Protestniki ovadili policijo zaradi uporabe prekomerne sile

Slovenija 27. Maj 202110:49 > 15:29 0 komentarjev
protest palestina
Željko Stevanić

Prejšnji petek je policija zoper mirne in nenasilne protestnike uporabila prekomerno silo, so prepričani odvetniki protestnikov. Zato so zoper policijo podali ovadbo na specializirano tožilstvo, k ukrepanju pa so pozvali tudi varuha človekovih pravic.

Policisti so prejšnji petek, ko so se na Trgu republike zbrali tudi pripadniki palestinske skupnosti, uporabili prekomerno in nesorazmerno silo zoper popolnoma mirne in nenasilne protestnike. S tem so prekoračili svoja pooblastila in hkrati kršili več zakonov in pravilnikov. Tako so prepričani pravniki iz odvetniške družbe Čeferin in Pravne mreže za varstvo demokracije, ki zastopajo protestnike.

“S številnih videoposnetkov in fotografij s protesta je popolnoma jasno , da je policija tista, ki je v večernih urah preteklega petka sistematično sprožala konflikte in ustvarjala nevarno ozračje za vse udeležence protesta,” pravijo njihovi zastopniki.

Po njihovem pričevanju so pripadniki palestinske skupnosti in slovenski protestniki vseh generacij, od otrok do starejših občanov, zgolj izražali svoje nasprotovanje nasilju nad civilisti v Palestini s petjem, slogani, transparenti, pisanimi baloni in plesom. Policija je brez povoda z uporabo sile iz sredine množice na Trgu republike odvlekla mladega palestinskega protestnika, ki je bral palestinsko poezijo in popolnoma mirno sodeloval na novinarski konferenci in protestu.

protest palestina protest palestina
Željko Stevanić
protest palestina protest palestina
Željko Stevanić
protest palestina protest palestina
Željko Stevanić
protest palestina protest palestina
Željko Stevanić
protest palestina protest palestina
Željko Stevanić

Še en konflikt je policija sprožila s tem, ko je želela odvzeti prostost protestnici, katere ‘zločin’ je bil lepljenje plakata na steber z zastavami pred parlamentom. Ta poteza je sprožila prerivanje med policijo in protestniki ter stopnjevanje razmer, na katere je policija odgovarjala samo še z večjo agresijo, namesto da bi poskušala okoliščine umiriti.

V posledičnem kaosu so policisti zrušili na tla več nenasilnih protestnikov. Starejši protestnik je bil pri tem poškodovan in je ponj moralo priti reševalno vozilo, dva protestnika, ki sta poskušala preprečiti nasilje, pa so policisti zvlekli s trga ter za več ur pridržali in ju oglobili.

Zastopniki protestnikov bodo vložili pritožbo zoper delo policije zaradi kršenja več zakonov, med drugim prekomerne uporabe sile, zlorabe uradnega položaja in nespoštovanje človekovega dostojanstva. Policija se je na obtožbe že odzvala in zanikala uporabo prekomerne sile.

Zaradi prekoračitve pooblastil bodo podali kazensko ovadbo specializiranemu tožilstvu, k ukrepanju pa bodo pozvali tudi varuha človekovih pravic.

Iz urada varuha so sporočili, da sume morebitnega spornega ravnanja v tem primeru že preverjajo. Posebej pozorni bodo na sum etničnega profiliranja udeležencev in udeleženk protestov. Policisti naj bi namreč legitimirali in oglobili pretežno tujce.

Protestniki so ob tem povabili tudi mednarodne opazovalce ter organizacije, ki se ukvarjajo z varstvom človekovih pravic in varovanjem pravic do združevanja, da pridejo na za jutri napovedano vseslovensko vstajo in opazujejo dogajanje ter o tem poročajo pristojnim nacionalnim in mednarodnim institucijam.

“V preteklem letu se je zgodilo 57 petkovih protestnih manifestacij, ki so vse brez izjeme potekale mirno s strani protestnikov, brez nasilja in brez vsakega namernega poškodovanja lastnine s poudarkom na vsebinski kritiki vlade in simboličnih umetniških akcijah. Protestnice in protestniki imamo ustavno zagotovljeno pravico do protestiranja, ki jo opravljamo mirno. To smo počeli pretekli petek in to bomo počeli tudi ta petek, na vseslovenski vstaji.”

“Policijska represija ne bo ostala spregledana in zakrita,” so še povedali. “Navodila, ki jih predsednik vlade Janez Janša in minister za notranje zadeve Aleš Hojs podajata slovenski policiji, povzročajo konflikte, ne zagotavljajo neodvisnosti policije in spodbujajo nevarne situacije. Ta skrb vzbujajoči pojav se mora prekiniti, policija mora delovati strokovno, humano in z absolutno prioriteto zagotavljanja varnosti udeležencev.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!