Proti pritiskom na novinarje tudi aktiv novinarjev Radia Slovenija

Slovenija 12. Jan 202220:16 > 20:23 0 komentarjev
RTV Slovenija
SrdjanŽivulović/BOBO

Aktiv novinarjev Radia Slovenija podpira Sindikat novinarjev TVS in aktiv novinarjev informativnega programa TVS, ki protestirata zaradi sklica izredne seje, na kateri se bo sestala komisija programskega sveta RTVS za informativne programe in govorila o oddaji Tarča. S pritiski želijo utišati kritične glasove, je posvaril aktiv novinarjev na radiu.

Sklic četrtkove seje komisije tudi oni razumejo kot “poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče“.

Po zadnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija (TVS) 6. januarja, v kateri je voditeljica Erika Žnidaršič gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, so se nekateri namreč odzvali zelo kritično. Član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Slavko Kmetič je predsednika sveta Cirila Baškoviča celo pozval k sklicu izredne seje sveta, na kateri bi obravnavali to oddajo.

Baškovič je povedal, da bo vsebino, povezano z oddajo, uvrstil na dnevni red zadnje seje sveta v tem mandatu 24. januarja.

“Programski svet bi moral biti branik neodvisne javne RTV”

Aktiv novinarjev na radiu poziva urednike, odgovorne urednike in vodstvo RTVS, naj se odločno uprejo pritiskom na posamezne novinarje in druge ustvarjalce oddaj TVS in pozivom k odstavitvi posameznih novinarjev, ukinitvi določenih oddaj in prekinitvi sodelovanja z dolgoletnimi zunanjimi sodelavci.

Javni RTV-servis je po njihovih navedbah “zavezan javnosti in ne vsakokratnim oblastnikom, ki si želijo zagotoviti prostor za lastno promocijo in promocijo svojih politik”. Kot so zapisali, je naloga novinarjev nadzorovati delovanje oblasti, kar še posebej velja za Radio Slovenija in TVS, katerih poslanstvo je med drugim tudi neodvisno in nepristransko informiranje najširše javnosti.

Še posebej so zaskrbljeni, da pritiske izvajajo tudi člani programskega sveta, ki bi moral biti “ščit pred tovrstnimi pritiski in branik neodvisne javne RTV”. Zakon o RTVS med drugim določa, da člani programskega sveta pripomorejo k dobremu delovanju in krepitvi ugleda, ne pa k njegovemu slabšanju, so poudarili.

Tudi iz stranke Desus poziv za svobodne medije

“Sklepati je, da bo vladajoča politična opcija temeljito opravila svoje delo in tudi preko najvišjih organov, kot sta nadzorni in programski svet, uporabila vsa orodja, da si podredi tudi RTVS,” so zapisali v stranki Desus.

V zvezi s tem so obsodili vse pritiske na novinarje in medije ter zahtevali, da ostane nacionalna RTV neodvisen medij. Hkrati so v stranki ponovno navedli, da niso predlagali nobenih predstavnikov svoje stranke v programski in nadzorni svet RTV Slovenija.

Od članov programskega in nadzornega sveta RTV pa pričakujejo, da ravnajo na način, ki bo omogočal javnemu mediju nepristransko poročanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!