“Lažne informacije glede Tarče so nedopusten pritisk”

Slovenija 10. Jan 202215:38 > 20:08 12 komentarjev
Erika Žnidaršič, voditeljica oddaje Tarča
Srdjan Živulović/BOBO

Prva letošnja oddaja Tarča, v kateri je gostoval nekdanji mariborski župan in zdajšnji državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, je dvignila veliko prahu. Po oddaji so zakrožile govorice, da je Erika Žnidaršič v suspenzu in da poteka prekinitev delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, kar je sprožil kar eden od programskih svetnikov. Kolektiv informativnega programa je ostro obsodil politične pritiske in poskuse diskreditiranja ekipe oddaje, odzvalo pa se je tudi vodstvo RTV Slovenija.

Dan po oddaji Tarča je programski svetnik RTV Vane Gošnik na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je voditeljica Erika Žnidaršič v suspenzu in da poteka prekinitev delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, kar so na RTV zanikali že v nedeljo.

Še en programski svetnik RTV Slavko Kmetič pa je predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča pozval, da zaradi oddaje, v kateri se je po njegovih ocenah “televizija postavila v vlogo sodnika”, skliče izredno sejo programskega sveta. Baškovič je za STA povedal, da bo vsebino, povezano z oddajo, uvrstil na dnevni red zadnje seje sveta v tem mandatu, ki bo 24. januarja. Še prej bo po njegovih besedah na sporedu drugi del oddaje. “Dokler oddaja ni končana, razsojanje o njej ni smiselno,” je dejal.

Iz Kolektiva informativnega programa TVS so ob tem danes sporočili, da najostreje obsojajo politični pritisk in diskreditiranje, ki ju doživljata ekipa Tarče in voditeljica Erika Žnidaršič. “Poziv k izredni seji programskega sveta, ugotovitve o ‘pakiranju škatel’ in lažne informacije, ki so zaradi zadnje Tarče zakrožile v javnosti, so nedopusten pritisk na novinarje in urednike v celotnem informativnem programu,” so zapisali. Tako je Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija vodstvo RTV Slovenija v soboto pozval, naj se na diskreditiranje in politični pritisk najostreje odzove in zaščiti zaposlene.

Programske svetnike so ob tem pozvali, naj se vzdržijo posegov v uredniško in novinarsko avtonomijo ter spoštujejo zakon o RTVS, programske standarde in statut RTV, ki v svojem 11. členu navaja: “Pri uresničevanju svojih pristojnosti je programski svet zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTV Slovenija tako v razmerju do države kot tudi drugih formalnih in neformalnih centrov politične moči (načelo neodvisnosti). Programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa. Posamezni programski deli morajo biti skladni s programskimi standardi in merili.”

Zakaj Tarče ta teden ne bo?

Oddajo, v kateri je bil gost državni sekretar notranjega ministrstva Franc Kangler, je voditeljica Tarče sicer zaključila z besedami: “Hvala lepa za pojasnila. V naslednji Tarči jih pričakujemo od policije, tožilcev in sodišča. Hvala, ker ste nas spremljali. Sledita Globus in Točka preloma.” Potem se je izkazalo, da ta četrtek oddaje ne bo na sporedu, kar je sprožilo tudi govorice, da jo bodo ukinili.

Danes so v izjavi za javnost na RTV vse govorice, povezane z oddajo Tarča, zanikali. Ob tem so zatrdili, da oddaja ostaja na sporedu. Da jo bo tokrat nadomestila oddaja “Premagajmo covid-19”, so se odločili na začetku preteklega tedna, so zatrdili in dodali, “da smo v izjemnih okoliščinah dolžni ostati programsko fleksibilni in se prilagoditi javnemu interesu”.

Kot torej zatrjujejo v sporočilu za javnost, odločitev o nadomestitvi oddaje v tem terminu ni bila povezana z vsebino prejšnje Tarče. Ob tem so obsodili napade na zaposlene, poskuse blatenja ter izvajanja pritiska nanje in na celotno RTV Slovenija. “Prepričani smo, da je kultura dialoga ključen del zdrave in zrele demokratične družbe in da se moramo vsi potruditi za neodvisnost in avtonomnost novinarstva in javnega medija,” so še zapisali.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje