Proti večeru bodo državo znova zajele plohe in nevihte, možna tudi debela toča

Slovenija 07. Maj 202311:02 1 komentar
spomladanski dež
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Po vremensko pestri soboti, ki so jo v popoldanskem času zaznamovale padavine, bo muhavo vreme vztrajalo tudi danes. Predvsem v poznopopoldanskem času ter v noči na ponedeljek bodo večji del države zajele nevihte, predvsem na Koroškem in Štajerskem pa lahko pride tudi do razlivanja vodotokov.

Obilne padavine so v soboto popoldan in proti večeru povzročile obilo preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor in Trbovlje oz. v občinah Celje, Dobrna, Prebold, Vransko Štore, Tabor, Maribor, Šentilj, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Med drugim se je sprožilo šest zemeljskih plazov in podrlo nekaj dreves.

Kot so danes sporočili iz Centra za obveščanje RS, so regijski centri zabeležili 41 dogodkov. Gasilci 24 prostovoljnih gasilskih enot in dveh poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, čistili so meteorne jaške, postavljali protipoplavne vreče, s cestišč odstranjevali nanešeno zemljino in iz vodotokov odstranjevali nanešene naplavine.

V Potoški vasi se je zaradi naplavin zabil most. Gasilci so preusmerili tok vode in varovali ogrožene hiše pred zalitjem. V naselju Knezdol je en plaz poškodoval lokalno cesto, ki je do nadaljnjega neprevozna, drugega pa so gasilci pokrili s folijo ter na več lokacijah postavili protipoplavne vreče in preprečili vdor vode v objekte. Na Sveti Planini se je plaz sprožil na cesto, so med drugim navedli.

Po podatkih Agencije RS za okolje so v soboto zvečer in ponoči nekoliko narasle reke v porečju Drave, Savinje in Save Bohinjke ter reke v Zasavju in Posavju. Danes se pretoki večinoma zmanjšujejo, proti večeru in v noči na ponedeljek pa lahko ob močnejših nalivih narastejo in se predvsem v vzhodni polovici Slovenije razlijejo. V ponedeljek bodo reke še nekoliko narasle, v torek pa bodo upadale.

Nedelja še bolj burna kot sobota

Danes bo popoldne in zvečer delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v notranjosti Slovenije pa bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Dež bo po napovedih zajel večja območja kot včeraj, lokalno pa lahko pričakujemo tudi debelejšo točo. Predvsem na Koroškem in Štajerskem lahko pride tudi do razlivanja vodotokov, na Primorskem in Notranjskem pa naj bi po napovedih ostalo predvidoma suho.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje