Miren protest zaključili pred Hišo EU

N1 video 04. Jun 202118:30 > 22. Jun 2021 09:30 0 komentarjev
Protest pred Hišo EU
N1

Spremljali smo protivladni protest z začetkom na ljubljanskem Trgu republike, ki tokrat ni bil ograjen. Protestniki so ponovno sedli na kolesa, kot so pred več kot letom dni začeli protestirati, in se zapeljali do več državnih institucij.

20.20: Miren protest se pred Hišo EU počasi zaključuje.

20.15: “Stop janšizmu, volitve zdaj,” protestniki vzklikajo pred Hišo EU. Zvoke neodobravanja so v določenem trenutku namenili tudi policiji. “Danes sicer še nismo videli, da bi policija protestnike popisovala,” je povedala novinarka N1 na terenu Sarah Neubauer in dodala, da protestniki danes tudi zbirajo denar za kazni, ki so jih prejeli na protestih v preteklih tednih.

20.05: Tudi aktivist Jaša Jenull je opozoril, da so slovenski protestniki danes protestirali tudi v Bruslju. Tudi pred Hišo EU so protestniki razobesili transparent z napisom: “Zaščitite vladavino prava v Sloveniji”.

20.00: Protestniki so na poti do Hiše EU ohromili Dunajsko cesto, na cestišču se za njimi dela gneča.

Protivladni protest
N1

19.50: Na Slovenski cesti pred Bavarskim dvorom so protestniki ustavili promet. Novinarka N1 na terenu Sarah Neubauer je pokazala tudi policijski kombi, ki prek videonadzora spremlja protestnike ob vseh premikih.

19.45: Množica kolesarjev se je ustavila pred ministrstvom za notranje zadeve, trenutno so na območju ljubljanske Ajdovščine na poti do okrajnega sodišča in Hiše EU.

Protest v Ljubljani
N1 Slovenija

19.34: Protestniki so na vrata ustavnega sodišča obesili razglas, v katerem piše, da se v tem prostoru spoštujejo človekove pravice in vladavina prava. “Vsem poskusom protiustavnega in nezakonitega vpliva na naše delo se bomo zoperstavili z vsemi zakonsko razpoložljivimi sredstvi,” je aktivist Jaša Jenull povedal pred ustavnim sodiščem.

Petkov protest 4.6.2021
N1

19.30: Protestniki so s Trga republike pravkar odkolesarili do ustavnega sodišča. Opozarjajo na to, da vlada Janeza Janše želi vplivati na tretjo vejo oblasti, kot je izpostavila novinarka N1 na terenu Sarah Neubauer. Protestnike na kolesih spremlja policija. Protestniki se bodo nadalje podali še pred druge državne institucije.

Petkov protest 4.6.2021
N1

19.25: “Danes smo tukaj zato, da podpremo sodno vejo oblasti,” je povedal aktivist Jaša Jenull, ki se protestov udeležuje že vseh 53 tednov. Na vprašanje, kaj bi bilo drugače po predčasnih volitvah, je odgovoril: “Karkoli bo, bo bolje, kot to, kar imamo zdaj. Volitve so pravica vseh,” je povedal.

19.15: Protestniki krožijo po Trgu republike, po besedah novinarke N1 na terenu Sarah Neubauer jih je vedno več.

19.10: Dogajanje je mirno, spremlja ga policija, je povedala novinarka N1 Irma Musić, ki je v središču dogajanja. Neuradno naj bi se protestniki danes odpravili do ljubljanskih sodišč, kjer bodo izobesili plakate in opozorili na to, da si predsednik vlade podreja sodstvo. Kot je dodala, so slovenski protestniki danes prisotni tudi v Bruslju, pred poslopjem Evropske komisije naj bi izobesili transparent. Tudi pred slovenskim državnim zborom so razobesili večji transparent, na katerem v angleškem jeziku piše: “Zaščitite vladavino prava”.

19.05: Protestniki so začeli krožiti okrog Trga republike. Zvonijo z zvonci na kolesu, slišijo se tudi zvoki piščalk.

18.55: Protestniki se počasi zbirajo na Trgu republike. Viden je transparent “Smrt janšizmu, svoboda narodu”.

Protesti na Trgu republike
N1

18.30: Kmalu se bo na Trgu republike začel protivladni protest. Protestniki bodo ponovno protestirali na kolesih, kot so pred več kot letom dni tudi začeli. Kot so napovedali, se bodo odpravili do ključnih državnih institucij in jim predali protestna sporočila ter pozive, ponovno pa bodo zahtevali odstop vlade Janeza Janše in predčasne volitve. Trg republike danes za razliko od preteklega tedna ni ograjen.

“Janez Janša je dobil jasno nezaupnico s strani ljudstva in po tako množičnem protestu, po izgubi večine v Državnem zboru, kjer ponovno niso uspeli zamenjati predsednika Državnega zbora in po vseh javnomnenjskih raziskavah, ki kažejo porast nezaupanja v vlado, je edino smiselno, da ta vlada pade in se omogoči predčasne volitve,” so pred protestom sporočili predstavniki Protestne ljudske skupščine.

Pred tednom dni eden najbolj množičnih protestov

Petkovi protestniki, ki protestirajo že več kot leto dni, so tudi prejšnji teden v veliki množici zahtevali odstop vlade in predčasne volitve. Namesto, da bi se odpravili na Trg republike, ki je bil zagrajen z ograjami, so se s Prešernovega trga odpravili na območje pred kopališčem Ilirija, ki so ga razglasili za novi Trg republike.

Po ocenah protestnikov se jih je zbralo štirideset tisoč, policija je njihovo število prvotno ocenila na “več tisoč”, nato pa na približno petnajst tisoč.

Protestniki pred kopališčem Ilirija
Žiga Živulovič/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!