Protestniki pred kopališčem Ilirija: “Če nam ne dajo trgov, zapremo ulice!”

N1 video 28. Maj 202117:30 > 22. Jun 2021 09:32 0 komentarjev
Protestniki pred kopališčem Ilirija
Žiga Živulovič/BOBO

Na današnjem protivladnem protestu se je zbrala velika množica ljudi, po oceni govorcev jih je bilo 40.000, policija govori o več tisoč protestnikih. Namesto, da bi se odpravili na Trg republike, na katerem je policija dopoldan postavila ograje, so zavzeli območje pred kopališčem Ilirija. Skupaj so zahtevali odstop vlade in predčasne volitve.

23.00: S PU Ljubljana so sporočili, da se je zbralo “več tisoč ljudi”. “Zoper tri organizatorje shoda se vodi postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih. Prav tako pa je bilo ugotovljenih 26 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih. Podana bosta dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic,” so še dodali.

20.50: Protestniki počasi odhajajo, na prizorišču je še prisotna policija.

20.48: “Ta vlada bo padla, se vidimo naslednji petek,” je protestni shod sklenil aktivist Jaša Jenull. Protestniki so vzklikali “Stop janšizmu, volitve zdaj!”

20.45: Protest se počasi zaključuje. Protestniki z zborom Kombinatke prepevajo priredbo pesmi Bella Ciao z besedilom: “Vlada ciao!”.

Protestniki pred kopališčem Ilirija
Žiga Živulovič/BOBO

20.40: “Vlada se zaveda, da nas ne more prestrašiti, da nas ne more ustaviti,” je ponovno povedal aktivist Jaša Jenull. “Če nam ne dajo trgov, zapremo ulice,” je vzkliknil, kar je množica glasno podprla. “Ko bomo danes šli domov, se ne bo končala naša aktivnost. Vse pozivamo, da se borimo vsak dan, za vsako vladno odločitev, zdaj je čas,” je pojasnil. “Borimo se s pravnimi sredstvi in tudi telesi, če bo treba. Živela združena fronta,” je dodal.

20.30: Žvižgač Ivan Gale je povedal, da je dovolj strahovlade, pravnega huliganska in rušenja vsega, kar nekomu ni po godu. “Upam, da se to čim prej izteče vse nam v prid,” je dejal. Več v posnetku spodaj.

20.22: “Stop janšizmu, svoboda vsem. Zdaj ni čas za tišino, čas je, da pridemo ven,” je vzklikal reper Zlatko, v vzkliki so mu sledili protestniki.

20.18:Čeprav imajo oni kakšen glas v parlamentu več, je moč v nas in mi smo tisti, ki bomo 11. julija šli na parlament in glasovali proti krčenju socialne države,” je med govorom opozorila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač in povabila na referendum za pitno vodo. 

20.04: Študent Luka Stegne je spregovoril o študentskih tegobah tekom leta epidemije. Kot je povedal, študentje zahtevajo, da vlada letos uvede koronski študentski status, zahtevajo odprtje in gradnjo študentskih domov “brez represije njihovih upravljalcev”, zahtevajo tudi finančno pomoč in jasne načrte za povratek na fakultete. 

20.02: Aktivist Jaša Jenull je sporočil, da so policisti na poti do protesta popisali skupino študentov.

20.00: Govorci že od prihoda pred kopališče Ilirija stojijo na griču pred kopališčem, kjer so izobesili tudi velik transparent s sporočilom: “Volitve zdaj!”. Protestniki med drugim nosijo tudi sporočila “Janez Janša, lopov prej, lopov zdej”, “Narod si bo pisal svobodo sam” in “Kretenski karantenski panter”. 

19.55: Pesnik, pisatelj in igralec Andraž Rozman Roza je med pevskim nastopom povedal: “Ker ste nam ukradli državo, zato je čas, da greste stran”. Protestniki skupaj vzklikajo: “Stop janšizmu, volitve zdaj!”. 

Protestniki pred kopališčem Ilirija
Žiga Živulovič/BOBO

19.50: “Ogrožena je osnovna človečnost, zasramovana je poštenost, načelnost. Izjemno jih moti vse kreativno, intelektualno,” je v govoru o vladi povedal direktor ZRC SAZU Oto Luthar.” Za nameček vsaki še tako benigni kritiki očitajo sponzorstvo tako imenovanih levih strank,” je izpostavil.  

19.45: Protestniki glasno vzklikajo: “Vlada pada, vlada pada!”

19.40: Govorec Radia Študent Rasto Pahor je opozoril na vladno ravnanje z neodvisnimi mediji. Množica protestnikov je vedno večja, stojijo tudi na klancih ob cestišču, nadvozu železniške postaje. 

19.30:Danes je Trg republike tukaj. Če nam ne dajo prostora, si ga vzamemo,” je vzkliknil aktivist Jaša Jenull. Policija je obvestila voznike, naj se izognejo vožnji po glavnih cestah proti centru mesta Ljubljana. “Zaradi poteka protestnega shoda je trenutno onemogočen promet v križišču Celovške in Tivolske ceste,” so zapisali. 

Žiga Živulovič/BOBO

19.25: “Če delavke in delavci ne moremo vplivati na ključna vprašanja ekonomske in socialne politike, če nas vlada postavlja pred izvršena dejstva, to ni nobeno socialno partnerstvo,” je v govoru povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. “Aktualna oblast je prostor dialoga izničila in nas dobesedno nagnala na ulice,” je vzkliknil. “Zavračamo pot, ki vodi v smer totalitarne, patriarhalne in izključujoče družbe.

19.20: “Oblast vidi in sliši le še sebe. Napadajo civilno družbo, institucije, vsakega, ki si upa imeti mnenje. Vlada bo slej ko prej odšla, škodo pa bomo plačevali še dolgo,” je v govoru povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

19.18: Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju sporočil, da gre za “protislovensko vstajo”.

19.05: Opazovalka Pravne mreže za varstvo demokracije, ki danes na protestu spremljajo morebitne incidente in represivne ukrepe policije je potrdila, da neljubih dogodkov danes še ni bilo.

Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO
Petkov protivladni protest Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO

19.00: Po premiku po Slovenski cesti so se protestniki zbrali pred kopališčem Ilirija. Po oceni govorca jih je 40.000.

18.39: Protestniki se pomikajo proti Slovenski cesti. Po zvočnikih se sliši priljubljena pesem Bella Ciao. Manjša skupina se je odpravila po Wolfovi ulici.

18.35: “Prešernov trg je premajhen za vse, ki smo se danes zbrali. Tudi ti zvočniki niso dovolj močni, da bi dosegli vse vas,” je povedal aktivist Jaša Jenull in protestnike vprašal: “Čigava je ta država?”. Protestniki so v en glas odgovorili: “Naša!” Za tem je množico protestnikov pozval k premiku. Ker so na Trgu republike ograje, je sporočil, da bodo ustanovili svoj Trg republike. “Trg republike je tam, kjer ljudje demokratično izražajo svoje zahteve,” je dejal.

18.30: Pesnik Dejan Koban, ki ga je policija na protestu prejšnji teden priprla, je v govoru med drugim opozoril, da je ta protest “pesem, ki že leto dni vztrajno, neumorno, neizpodbitno, brez strahu, polna upanja in neuničljive odločnosti raste v upor!”

18.25: Nad Ljubljano po celem dnevu še vedno kroži helikopter. Policisti so v polni pripravljenosti, na protestu so tudi pripadniki posebne policijske enote.

18.20: Protestniki vzklikajo “lopovi, lopovi”. “Strah ga je, ker ve, da nas ni utišal, da nas ni zadušil in da se ne bomo nikoli predali. Že to je naša zmaga,” je v govoru povedala predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc. “Ta vlada bo padla, zahtevamo volitve zdaj,” je dodala, čemur so sledili vzkliki množice protestnikov z istim sporočilom. 

18.03: Na protest je prišla večja skupina predstavnikov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, na prizorišču so tudi predstavniki drugih sindikatov.

17.55: Prešernov trg se počasi polni s protestniki, ki so opremljeni s transparenti, med katerimi izstopa večji napis “Volitve zdaj”. Pred nekaj minutami je skupina taksistov hupala in vozila v bližini državnega zbora.

17.40: Pred začetkom protesta je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič za N1 povedala, da njihova agenda ni odstop vlade. “Naša agenda je socialni dialog,” je pojasnila. Ker pa vlada socialnega dialoga ne upošteva, so se pridružili protestu. “Kaj dosti drugega, kot da gremo na shod povedati, da za pogajalsko mizo ni več mogoče zagovarjati interesa enega dela družbe, ne moremo,” je dejala.  

Pogled na Prešernov trg na dan protestov Pogled na Prešernov trg na dan protestov
N1
Začetek protestov na Prešernovem trgu Začetek protestov na Prešernovem trgu
N1

17.30: Kmalu se bo na Prešernovem trgu v Ljubljani začel protivladni protest, na katerem so ob civilni družbi tokrat udeležbo napovedali tudi večji sindikati, podprli pa so ga tudi v opozicijskih strankah LMŠ, SAB, Levica in SD. Protestniki bodo zahtevali predčasne volitve. Policija je napovedala, da bo območje videonadzorovano, prisotni bodo tudi zdravstveni inšpektorji, ki bodo zagotavljali spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Že dopoldan so v okolici državnega zbora namestili ograje.

Že pred začetkom pričakovali najbolj množičen protest

Kot je znano, protesti potekajo vsak petek že več kot eno leto, a na tokratnem so prvič organizirano sodelovali sindikati. Ker shod ni bil prijavljen, so udeležencem grozile globe.

Skupina poslancev iz Knovsa je sicer na sedežu Sove in Generalne policijske uprave danes opravila nadzor, kjer pa niso dobili potrditve, da se bodo protesta udeležile “sumljive” skupine.

Policija
Na ulicah prestolnice je močno pojačana prisotnost policije. (Vir: N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!