Prve odločbe o preselitvah zaradi ujme bodo prebivalci dobili junija ali julija

Slovenija 26. Jan 202421:44 0 komentarjev
Foto: Borut Živulovič /BOBO

Prve pogodbe o cenitvi v ujmi prizadetih objektov in o preselitvah bodo pristojni začeli izdajati junija ali julija. Po besedah državnega sekretarja Boštjana Šefica ob robu današnjega srečanja z občani Šoštanja bodo pogodbe prihajale sukcesivno. Kjer z lastniki objektov ne bodo uspeli skleniti dogovora, pa bodo sledili razlastitveni postopki.

Prioritetno bodo prve pogodbe prejeli tisti občani, ki jim je ujma popolnoma uničila stanovanjske objekte.

V Šoštanju je sicer Šefic skupaj s svojo ekipo danes opravil pogovore z lastniki 10 objektov, ki so na seznamu za preselitev. “Namen je vsem pomagati maksimalno, kolikor se da; bodisi s protipoplavnimi ukrepi, če ti ne bodo zadostovali za zagotovitev varnosti, pa z alternativnimi rešitvami, kot sta novogradnja in preselitev na novo lokacijo,” je dejal Šefic.

Pojasnil je, da po celotni Sloveniji opravljajo individualne pogovore, saj ima vsak prebivalec svoje posebnosti, na ta način pa lahko pridobijo njihova mnenja, želje in potrebe.

Predstavil je nadaljnje postopke in poudaril, da bo končna odločitev, kdo se mora preseliti in kdo ne, izključno v domeni stroke. Strokovne podlage bodo pripravili na direkciji za vode, pri njihovi pripravi pa bodo po potrebi sodelovali še statiki, geologi in drugi strokovnjaki. V nadaljevanju bo strokovno mnenje dala še državna tehnična pisarna. Mnenje bo nato pregledal svet vlade za obnovo.

Občani bodo imeli več možnosti

Sledile bodo cenitve neodvisnih cenilcev, nato pa podpis pogodb. Prebivalci bodo imeli na voljo več možnosti, in sicer plačilo odškodnine, izgradnjo tipskega nadomestitvenega objekta, drugo obliko nastanitve, kot so stanovanja ali dom starejših občanov, lahko pa bo vsak prizadeti občan tudi zase poiskal objekt, ki bi ga država lahko odkupila in prenesla v lastništvo občana.

Boštjan Šefic
Jan Gregorc/N1

Šefic je izpostavil, da morajo biti vsi nadomestitveni objekti postavljeni na varnih lokacijah, protipoplavni ukrepi pa morajo biti pripravljeni na način, da se odpornost poveča do te mere, da bodo občani čim bolj varni pred nadaljnjimi vremenskimi ekstremi.

Šoštanjski župan Boris Goličnik je dejal, da je Občina Šoštanj uveljavila predkupno pravico za območje pod Vilo Široko in pridobila zemljišče, na katerem je po obstoječem občinskem podrobnem prostorskem načrtu predvidena gradnja 32 objektov. Območje je treba komunalno opremiti, nato se lahko začne gradnja, je še dodal. Večina občanov Šoštanja, ki so danes prišli na pogovor, se strinja s preselitvijo, saj so bili nekateri med njimi od leta 1990 tudi šestkrat poplavljeni. Sestanek s Šeficem so ocenili kot konstruktiven.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!