Kdo so novi župani v savinjski regiji?

Slovenija 20. Nov 202219:04 > 04. Dec 2022 21:43 0 komentarjev
Savinjska regija, zemljevid
N1

Občine, ki statistično spadajo pod savinjsko regijo: kdo so novi župani in kje bo potekal drugi krog?

Na spodnjem seznamu so občine savinjske statistične regije urejene po abecednem vrstnem redu.

1. Braslovče

V občini Braslovče je močno zmagal Tomaž Žohar (kandidaturo je vložil s podpisi volilcev), ki je prejel 90 odstotkov glasov. Njegovemu izzivalcu Janku Pirnatu (s podpisi volilcev) je glas namenilo 9,40 odstotka občanov.

2. Celje

V Celju je za županski stolček kandidiralo pet županskih kandidatov, mesto pa je novega župana dobilo v drugem krogu. Mestna občina Celje po 24 letih vladavine Bojana Šrota dobiva novega župana. V drugem krogu lokalnih volitev je slavil mestni svetnik Matija Kovač, ki je prejel 57,81 odstotka glasov, Šrot pa 42,19 odstotka. Drugega kroga lokalnih volitev se je udeležilo 43,27 odstotka Celjanov.

V prvem krogu je dolgoletni župan Šrot (Celjska županova lista Slovenije) prejel 46,86 odstotka glasov, v drugi krog pa se je poleg njega uvrstil Matija Kovač (podpora skupine volilcev), ki je zbral 33,14 odstotka podpore volilcev. Poleg njiju so se v bitko za županski stolček podali še Uroš Lesjak (Gibanja Svobode, dobil je 9,41 odstotka glasov), Sandi Sendelbah (Lista za Celje, dobil je 6,25 odstotka glasov) in Primož Brvar (SD, dobil je 4,34 odstotka glasov).

3. Dobje

V Dobju ime novega župana že poznajo, saj so imeli volilci na izbiro le enega kandidata. Svoj tretji mandat je osvojil Franc Leskovšek (SLS). Neveljavnih glasovnic je bilo 42, za župana pa je glasovalo 336 volilcev.

4. Dobrna

V Občini Dobrna je zmagovalec volitev dosedanji župan Martin Brecl (SLS), ki je prejel 60,5 odstotka glasov. Njegov izzivalec Bojan Felicijan (SDS) je prejel 39,5 odstotka glasov.

5. Gornji Grad

V občini Gornji Grad so dobili novega starega župana. Za županski stolček se je potegoval le zdajšnji župan Anton Špeh (s podporo skupine volilcev). Neveljavnih glasovnic je bilo 21, za aktualnega župana pa je glas oddalo 618 volilcev.

6. Kozje

Tudi v občini Kozje prebivalci že poznajo ime novega župana. Kot edina kandidatka je svoj drugi mandat osvojila Milenca Krajnc (kandidira s podporo skupine volilcev). Neveljavnih glasovnic je bilo 73, svoj glas pa je za županjo oddalo 988 volilcev.

7. Laško

Laško je novega župana dobilo v drugem krogu volitev, v njem sta se pomerila Marko Šantej (podpora skupine volilcev — Mlada moč občine Laško) in dosedanji župan Franc Zdolšek (SLS). Šantej je v drugem krogu zmagal s 65,37 odstotka glasov, njegov protikandidat Zdolšek pa je prejel 34,63 odstotka glasov. Drugega kroga lokalnih volitev se je udeležilo 48,20 odstotka občanov.

Šantej je v prvem krogu prejel 46,26 odstotka glasov, Zdolšek pa 37,44 odstotka. Za funkcijo župana so se v prvem krogu potegovali še Davorin Cizej (podpora Državljanskega gibanja Resni.ca, dobil je 0,99 odstotka glasov), Marjan Mačkošek (Gibanje Svoboda, dobil je 9,67 odstotka glasov) in Štefanija Pavčnik (SDS, dobila je 5,64 odstotka glasov).

8. Ljubno

V občini Ljubno je nov županski mandat osvojil aktualni župan Franjo Naraločnik (kandidira s podporo skupine volilcev), ki protikandidata ni imel. Neveljavnih glasovnic je bilo 88, glas podpore za župana pa je oddalo 518 volilcev.

9. Luče

V občini Luče je novi župan postal Klavdij Strmčnik, ki je zbral 61,59 odstotka glasov. Za njim sta se uvrstila Jože Vavdi (23,44 odstotka glasov) in Matjaž Breznik (14,97 odstotka glasov). Vsi trije so kandidirali s podporo volilcev. Volilna udeležba je znašala 61,54 odstotka. Dosedanji župan Ciril Rosc kandidature ni oddal.

10. Mozirje

Tudi v občini Mozirje že poznajo ime novega župana. Svoj peti mandat je dobil edini kandidat Ivan Suhoveršnik (s podporo skupine volilcev). Neveljavnih glasovnic je bilo 179, aktualnega župana pa je podprlo 1.354 volilcev.

11. Nazarje

Še drugič zapored je bil brez protikandidata novoizvoljeni župan občine Nazarje Matej Pečovnik. Kandidiral je s podporo skupine volilcev. Neveljavnih glasovnic je bilo 42, za župana pa je glasovalo 917 volilcev.

12. Podčetrtek

Peter Misja (kandidira s podporo volilcev) bo še naprej vodil občino Podčetrtek, saj je bil edini kandidat. Na čelu občine je že od leta 2005. Neveljavnih glasovnic je bilo 85, župana pa je podprlo 1.292 volilcev.

13. Polzela

V občini Polzela je zmagal Jože Kužnik (kandidira s podporo volilcev), ki je zbral 62,10 odstotka glasov. Za njim pa sta Bojana Kralj Kos (19,69 odstotka glasov) in Dragica Sternad Pražnikar (13,43 odstotka glasov), ki sta prav tako kandidirali s podporo volilcev. Aleš Goršak (Dobra država) in Anton Kanduti (SD) sta prejela okoli dva odstotka glasov.

14. Prebold

V Preboldu je ob tesni bitki župansko mesto osvojil Marko Repnik (SD) z dobrimi 52 odstotki. Marjan Golavšek (podpisi volilcev) je na koncu zbral 47,48 odstotka glasov. Dozdajšnji župan Vinko Debelak se po 24 letih poslavlja z vrha občine.

15. Rečica ob Savinji

Tudi občina Rečica ob Savinji bo dobila novo županjo, saj dosedanja Ana Rebernik ni kandidirala še enkrat. To bo Majda Potočnik (NSi), ki je prejela 55,7 odstotka glasov, medtem pa se je na drugo mesto s 35,5 odstotki uvrstil Jože Lenko (SDS). V župansko bitko se je v tej občini podal še Branko Hriberšek (kandidiral je s podporo volilcev), ki je dobil 8,8 odstotka glasov.

16. Rogaška Slatina

V Rogaški Slatini je osmi županski mandat dobil Branko Kidrič (NSi), ki je zbral skoraj 64 odstotkov glasov. Njegova protikandidata Robert Reich (kandidira s podporo volilcev in nestrankarske liste Srčno za Rogaško) in Albin Šrimpf (kandidira s podporo skupine volilcev in Gibanja za Rogaško Slatino) sta zbrala nekaj več kot 26 in 10 odstotkov glasov.

17. Rogatec

V Rogatcu je Martin Mikolič (NSi) dobil osmi mandat na čelu občine. Volilci so mu namenili 74,48 odstotka glasov. Njegov protikandidat Fredi Ferčec (SD) je prejel 25,52 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 53,47 odstotka volilcev.

18. Slovenske Konjice

V Slovenskih Konjicah drugega kroga volitev ne bo. Občino bo še naprej vodil župan Darko Ratajc (SD), ki je prejel 56,9 odstotka glasov. Njegov izzivalec, Jure Levart (NSi), je prejel 43,1 odstotka.

19. Solčava

V Solčavi je bilo na volilnem listku le eno ime – Katarina Prelesnik (kandidira s podporo volilcev), ki bo občino vodila še naprej. 36 glasovnic je bilo neveljavnih, županjo pa je podprlo 255 volilcev.

20. Šentjur

V Občini Šentjur je svoj četrti mandat dobil Marko Diaci (kandidiral je s podporo volilcev). Prejel je 70,6 odstotka glasov, njegova protikandidatka, poslanka SDS Jelka Godec (SDS), pa jih je prejela 29,4.

21. Šmarje pri Jelšah

Svoj drugi mandat na čelu občina Šmarje pri Jelšah je potrdil Matija Čakš (kandidira s podporo volilcev), ki ni imel nobenega protikandidata. Neveljavnih glasovnic je bilo 141, župana pa je podprlo 3.109 volilcev.

22. Šmartno ob Paki

V občini Šmartno ob Paki so se občani na volišča podali ponovno. V drugem krogu so izbirali med Jankom Kopušarjem (kandidiral je podporo skupine volilcev) in Petrom Rosensteinom (SDS). Enako kot v prvem krogu je zmagal Kopušar, in sicer s 70,62 odstotka glasov, Rosenstein jih je prejel 29,38 odstotka. Volilna udeležba je bila v drugem krogu 47,27-odstotna.

V prvem krogu lokalnih volitev so v občini sicer zbirali med štirimi kandidati. Kopušar je prejel 45,21 odstotka glasov, Rosenstein 20,55 odstotka glasov, tretjeuvrščeni Josip Lukenda (kandidiral s podporo volilcev) je prejel 19,56 odstotka glasov in Robert Crnjac (SD), ki je zbral 14,68 odstotka glasov.

23. Šoštanj

V Šoštanju je zmagal Boris Goličnik (Lista Borisa Goličnika) s 54,23 odstotka glasov. Za njim so poslanec SDS Franc Rosec z 18,58 odstotka, Peter Vidmar (Gibanje Svoboda, 11,31 odstotka), Drago Koren (NSi, 9,92 odstotka), Andrej Goršek (Lista aktivni, 4,86 odstotka) in Iztok Kotnik (Državljansko gibanje Resni.ca, 1,29 odstotka).

24. Štore

V Štorah je zmagal zdajšnji župan Miran Jurkošek (kandidira s podporo skupine volilcev in Županove neodvisne liste za za razvoj), ki je zbral dobrih 70 odstotkov glasov. Drugouvrščeni Simon Kroflič (SDS) je zbral 23,50 odstotka glasov, Emil Kačičnik (SNS) pa okoli pet odstotkov.

25. Tabor

Občina Tabor je ena od 51 občin, kjer je kandidiral le en županski kandidat. Nov mandat so volilci podelili Marku Semprimožniku (kandidira s podporo skupine volilcev).

26. Velenje

V Velenju je zmago odnesel Peter Dermol (SD in skupina volilcev) z 68,84 odstotka glasov. Drugi je Milan Medved (kandidira s podporo volilcev), ki je zbral 16,97 odstotka glasov. Za njima so še Lidija Črnko (Gibanje Svoboda, 6,07 odstotka), Benjamin Strozak (Dobra država, 4,22 odstotka), Jože Hribar (Naše Velenje, 2,38 odstotka) in Lidija Šolinc (Državljansko gibanje Resni.ca, 1,51 odstotka).

27. Vitanje

V občini Vitanje sta kandidirala dva županska kandidata. Proti zdajšnjemu županu Slavku Vetrihu (SLS) se je pomeril Andraž Pogorevc, ki je kandidiral s podporo skupine volilcev. Pogorevc je slavil že v prvem krogu, zbral je namreč 54,7 odstotka glasov. Vetrih jih je osvojil 45,3.

28. Vojnik

V občini Vojnik so volilci za župana izbrali Branka Petreta (NSi in SDS), ki je dobil 76,56 odstotka glasov. Ugnal je Barbaro Leder (Gibanje Svoboda), ki je prepričala 23,44 odstotka volilcev.

29. Vransko

V občini Vransko je z dobrimi 61 odstotki glasov zmagala Nataša Juhart (NSi). Za njo sta se uvrstila Arnold Marko (kandidira s podporo skupine volilcev) z 19,97 odstotka in Florijan Rojnik (SDS) z 18,46.

30. Zreče

V Zrečah je zmagal aktualni župan Boris Podvršnik (SDS), ki je zbral skoraj 66 odstotkov glasov. Njegov izzivalec Vladimir Kukavica (Gibanje Svoboda) je zbral 34 odstotkov.

31. Žalec

V Žalcu je županski stolček osvojil Janko Kos (SD), ki je zbral dobrih 63 odstotkov glasov. Za njim se je uvrstil Matjaž Krk (Lista za mesto in podeželje) s 16,12 odstotka glasov, za njima pa sta končala Srečko Lednik (SDS) z 11,88 in Blaž Kolar (Gibanje Svoboda in Zbor članov lokalnega iniciativnega odbora Žalec) z 8,42 odstotka glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!