Nemško zdravnico odpustili po 23 letih: “Razlog je absurden”

Magazin 26. Jan 202412:10 5 komentarjev
Zdravnico so odpustili, ker naj bi iz službe odšla 28 minut prej
Foto: PROFIMEDIA

Zdravnico so odpustili, ker naj bi iz službe odšla 28 minut prej. Bolnišnico je tožila in prejela ogromno odpravnino.

Zdravnica Franziska Schlosser je 8. junija lani po 23 letih dela v bolnišnici v Hamburgu prejela izredno odpoved, ker naj bi po 24-urnem dežurstvu 28 minut prej zapustila delovno mesto.

Schlosser meni, da ni nič naredila narobe, odpoved pa je označila za absurdno, poročanje nemških medijev povzema N1 Hrvaška.

Zdravnica je od vsega začetka zanikala, da je v teh 28 minutah ni bilo v službi. Takoj je vložila tožbo zaradi neupravičene odpovedi, uživa pa tudi podporo zdravniškega sindikata, ki je kliniki očital, da se želi z odpustitvijo znebiti sindikalistke.

Sindikat meni, da je bila odpustitev Schlosser povezana z njenimi sindikalnimi dejavnostmi: zdravnica je bila članica pogajalskega odbora zdravniškega združenja Marburger Bund (MB) za kolektivno pogodbo zdravnikov bolnišnice, v kateri je delala, in je kot vodja stavke imela ključno vlogo pri organizaciji stavke zdravnikov marca 2023. Med drugim je pred več tisoč zdravniki na javnem shodu v Hamburgu kritizirala delovne razmere v tej bolnišnici in bila protagonistka televizijskega poročila o opozorilni stavki.

Katharina von der Heyde, izvršna direktorica MB Hamburg in njena pravna zastopnica, je povedala, da “izredna odpoved ni bila izdana pravočasno”.

“Franziska Schlosser je borka in bi se z veseljem vrnila na svoje delovno mesto. Prizadevala si je tudi za rešitev spora za nadaljevanje delovnega razmerja s pomočjo postopka izvensodne mediacije. Bolnišnica na to ni bila pripravljena. Zdaj bo morala za to seči globoko v žep,” je še dodala.

Sodišče je ocenilo, da očitki zoper zdravnico, ki je 23 let delala v bolnišnici, niso utemeljeni, bolnišnici pa naložilo, da mora zdravnici izplačati odpravnino. V zameno za 400.000 evrov odpravnine bo Franziska Schlosser prekinila delovno razmerje, bolnišnica pa ne bo več vztrajala pri obtožbi o domnevni 28-minutni zlorabi delovnega časa.

Po besedah odvetnika bolnišnice, “zaradi preteklih dogodkov ni želje po nadaljevanju sodelovanja”. V skladu s poravnavo, ki so jo dosegli, bo Schlosser bolnišnico zapustila 31. januarja.

“Veliko breme mi je padlo od srca, ker je postopek končan. Zdaj se bom najprej malce pomirila, potem si bom privoščila stvari, ki se jih prej nisem mogla, nato pa si bom poiskala novo službo,” je zdravnica povedala v pogovoru za nemški RTL.

Svojo zgodbo o delu in življenju v Nemčiji je nedavno z javnostjo delila tudi medicinska sestra Dajana Zorić iz Srbije, ki je spregovorila o svoji izkušnji z iskanjem zaposlitve v Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje