Begunci iz Ukrajine že pri nas, najprej bodo nameščeni v Ljubljani in Logatcu

Slovenija 28. Feb 202212:15 > 17:34 1 komentar
begunci iz Ukrajine
PROFIMEDIA

Dolžnost Slovenije je, da Ukrajini zagotovi humanitarno pomoč, je poudaril minister za obrambo Matej Tonin. Po njegovih besedah se Slovenija aktivno pripravlja na sprejem ukrajinskih beguncev. "Prvi begunci, teh je okrog 10, so že prišli v Slovenijo," je povedal minister za obrambo. Dve družini beguncev sta prispeli tudi v Velenje. Iz ministrstva za notranje zadeve so popoldan potrdili, da bo Slovenija sprejela sorazmeren delež, o katerem se bo dogovorila z drugimi državami članicami EU. "V prvi fazi sprejetja se namestitev načrtuje na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. O drugih konkretnih lokacijah zaenkrat še ne moremo govoriti, predvidena pa je razpršenost po celotni Sloveniji," so sporočili.

“Ukrajina potrebuje našo pomoč, naša moralna dolžnost pa je, da se na tak klic pomoči odzovemo po svojih najboljših močeh in pomagamo z materialnimi in finančnimi sredstvi ter z vojaško pomočjo,” je dejal minister za obrambo Matej Tonin. Kot je poudaril v izjavi, se je Slovenija odzvala na vse te tri oblike pomoči. “V naslednjih dneh pa je pomembno, da pomagamo tudi v humanitarnem smislu,” je opozoril Tonin. V Sloveniji že imamo različne organizacije, ki zbirajo pomoč za ljudi v Ukrajini in tudi že za begunce, ki prihajajo v sosednje države.

Po Toninovih besedah se bodo na ministrstvu za obrambo organizirali s pomočjo civilne zaščite in tako zagotovili poseben center, kamor bodo lahko ljudje prinesli pomoč, ki jo želijo darovati Ukrajincem. Obenem pa bo uprava za zaščito in reševanje zagotovila logistiko za prevoz vse te pomoči v Ukrajino in države, ki sprejemajo ukrajinske begunce. Kot je izpostavil, bodo v prihodnjih dneh objavljeni tudi natančni seznami ključnih potreb tako Ukrajine kot držav, ki že oskrbujejo ukrajinske begunce.

V Sloveniji so sicer že ustanovili posebno skupino, v kateri aktivno sodelujejo tudi predstavniki ministrstva za obrambo, in kjer urejajo vse potrebno za sprejem beguncev. “Prvi begunci, teh je okrog 10, so že prišli v Slovenijo,” je povedal Tonin. Dodal je, da je za ženske z otroki v posebnem centru v Logatcu zagotovljenih 250 mest. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa je zagotovilo 80 nastanitev za morebitne ukrajinske otroke in matere, je dejal.

Iz ministrstva za notranje zadeve so popoldan potrdili, da bo Slovenija sprejela sorazmeren delež, o katerem se bo dogovorila z drugimi državami članicami EU. “V prvi fazi sprejetja se namestitev načrtuje na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. O drugih konkretnih lokacijah zaenkrat še ne moremo govoriti, predvidena pa je razpršenost po celotni Sloveniji,” so sporočili. “Evidenca sprejema beguncev se vzpostavlja, trenutno pa je v Slovenijo že prišlo nekaj posameznikov, ki so zaenkrat nastanjeni pri družinah,” so dodali.

V Velenju že dve družini iz Ukrajine

V Velenje so zjutraj prispeli prvi begunci iz Ukrajine. Kot je povedal predsednik uprave velenjskega Esotecha Marko Škoberne, gre za dve družini njihovih delavcev, ki v kraju Žitomir gradijo čistilno napravo, vredno 10 milijonov evrov. Obe družini z leto in pol ter dve leti starima otrokoma so namestili v velenjskemu hotelu.

Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško Ksenna iz Velenja po poročanju Radia Slovenija v torek načrtuje prevzem nekaj ukrajinskih delavcev v Romuniji. Potem ko bodo prečkali mejo, jih bodo pripeljali v Velenje, kjer bodo nastanjeni pri slovenskih družinah. Na voljo jim bo tudi velenjski mladinski hotel.

Iz velenjske občine so sporočili, da so zaskrbljeni zaradi razmer v Ukrajini in da želijo pomagati, tako kot tudi mnogi Velenjčani, ki se obračajo na občino. “Smo v stalnem kontaktu z Uradom vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Uradu smo že posredovali število nastanitvenih možnostih za begunce. Čakamo pa tudi usmeritve Uprave RS za zaščito in reševanje, ki bo po predvidevanjih koordinirala zbiralne akcije za pomoč Ukrajini in dostavo tja,” še navajajo na velenjski občini.