Prvi dan glasovalo trikrat več volilcev kot na zadnjih volitvah

Slovenija 20. Apr 202211:11 > 21. Apr 2022 08:12 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulović Jr./BOBO

Včeraj je bil prvi dan predčasnega glasovanja na volitvah v državni zbor. Po podatkih Državne volilne komisije je glasovalo 35.754 volilk oziroma volilcev. To je 24 tisoč volilcev več kot prvi dan predčasnega glasovanja na zadnjih volitvah leta 2018 in 11 tisoč več kot na prvi dan glasovanja na referendumu o vodah.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 36.754 volilk oziroma volilcev. To predstavlja 2,1 odstotka od skupaj 1.695.766 volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

To je dobrih trikrat več kot na zadnjih volitvah leta 2018. Takrat se je predčasnega glasovanja prvi dan udeležilo 11.713 volilk oziroma volilcev, kar predstavlja 0,68 odstotka vseh volilnih upravičencev. Skupaj se je predčasnega glasovanja leta 2018 udeležilo 53.158 ljudi, kar je 3,10 odstotka vseh volilcev. Na referendumu o vodah julija lani je prvi dan glasovalo 24.707 volilk in volilcev, vse tri dni skupaj pa 84.196 volilcev oziroma 4,96 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je bila najvišja udeležba na predčasnem glasovanju na referendumih in volitvah do zdaj.

Agitacija v Šentjurju

Na današnji seji DVK je njen direktor Dušan Vučko poudaril, da posebnih težav na predčasnem glasovanju ni bilo, je pa izpostavil primer Šentjurja, kjer so nekatere politične stranke agitirale preblizu volišč. “V času predčasnega glasovanja politične stranke opravljajo agitacijo na mestih, kjer po sklepu DVK ne bi smele, saj se kot območje volišča šteje tudi 50 metrov okrog objekta,” je povedal. Po besedah direktorja DVK ga o ravnanju političnih strank obvestila tajnica, saj naj bi bilo v bližini volišča v Šentjurju kar pet stojnic.

“Rekel sem ji, da naj o tem obvesti policijo,” je povedal. Vučko je pojasnil, da so se predstavniki političnih strank sklicevali, da imajo za stojnice soglasje občine, vendar pa bi moralo biti po njegovem prepričanju jasno, kakšen je odnos med odlokom občine in zakonom o volitvah v državni zbor. Slednji namreč določa, da je na dan glasovanja prepovedana vsaka agitacija na volišču.

Vučko je v nadaljevanju še izpostavil, da je bilo pri članih volilnih odborov doslej že nekaj težav zaradi okužb s koronavirusom in so morali zato poiskati zamenjavo.

Za predčasno glasovanje se lahko odločite še danes in jutri. Predhodna najava ni potrebna. Pri tem velja poudariti, da zunaj svojega volilnega okraja ni mogoče predčasno glasovati. In ne pozabite, če želite na dan volitev glasovati v drugem kraju (na t. i. volišču OMNIA), imate le še danes do polnoči čas, da to javite volilni komisiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!