Prvi dan predčasnega glasovanja oddanih manj glasov kot na referendumu o vodah

Slovenija 23. Nov 202209:27 3 komentarji
Predčasno glasovanje
Žiga Živulović jr. /BOBO

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih (o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija) udeležilo 15.202 volilk in volilcev oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja, torej v torek, 22. novembra, na treh zakonodajnih referendumih (o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija) udeležilo 15.202 volivk in volivcev oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Predčasno glasovanje poteka še v sredo in četrtek od 7. do 19. ure.

Okrajne volilne komisije zaenkrat sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej, je še sporočila DVK.

Manj predčasnih glasov kot na referendumu o vodah

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija 2021 je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 24.707 volilcev in volilk oziroma 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oz. 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oz. 1,73 odstotka volilk in volilcev.

Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volilk in volilcev oz. 4,96 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2021 pa je bila 46,46-odstotna (glasovalo je 789.192 volilk in volilcev).

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volilci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (v Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK.

Volilec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora voličec oz. volička v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej – torej trikrat, če želi glasovati o vseh treh referendumih. V skladu s tem, za katerega od referendumov se volilec podpiše v volilni imenik, nato prejme ustrezno glasovnico oz. glasovnici/e.

Referendumski dan bomo V ŽIVO spremljali tudi na n1info.si.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje