Referendumski trojček: volilci se morajo podpisati pod vsak referendum posebej

Slovenija 07. Nov 202218:32 0 komentarjev
Volitve, referendum, skrinjica
Borut Živulović/BOBO

Volilci, ki bodo 27. novembra glasovali na zakonodajnih referendumih, se bodo v volilni imenik morali podpisati pod vsak referendum posebej. Državna volilna komisija (DVK) opozarja tudi, da za ugotavljanje kvoruma pridejo v poštev zgolj oddane veljavne glasovnice.

Državna volilna komisija je na torkovi seji sprejela navodila za delo volilnih odborov na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih 27. novembra. Kot so sporočili, se bodo morali volilci v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej, nato pa bodo prejeli glasovnice za tiste referendume, pod katere so se podpisali. Če bodo želeli volilci glasovati na vseh treh referendumih, se bodo torej morali v volilni imenik vpisati trikrat.

Podatki o udeležbi, o katerih bo DVK sproti poročala na dan glasovanja, se bodo nanašali zgolj na enega izmed referendumov, in sicer na referendum o noveli zakona o vladi. Izid glasovanja pa se bo ugotavljal za vsak referendum posebej, pri čemer pa DVK opozarja, da za ugotavljanje kvoruma pridejo v poštev zgolj oddane veljavne glasovnice.

Na dan glasovanja bodo, kot na volitvah za predsednika republike, veljale usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Uporaba mask na voliščih je za člane volilnih odborov priporočljiva, na voliščih, ki se nahajajo v zdravstvenih domovih, domovih za starejše, socialno varstvenih zavodih ipd., pa nujna. Prav tako bo nujna uporaba mask v primeru, ko bodo člani volilnih odborov odšli na domove volilcev, ki bodo zaradi izolacije ob okužbi s koronavirusom glasovali na domu.

Kot so še sporočili, bodo na DVK omogočili opazovanje lokalnih volitev predstavnikom Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope. Opazovalci so pri delu občinskih volilnih komisij lahko navzoči v vseh fazah volilnega postopka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!